Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mazurek cytrynowy to idealna potrawa na święta wielkanocne. Chociaż nazwa tego wypieku pochodzi od Mazowsza, jest daniem rozpowszechnionym w całej Polsce. W związku z tym, że to słodkie ciasto przygotowuje się z bakaliami i polewą, trwają spekuluje, że powstanie przepisu mogły zainspirować bliskie kontakty z Turcją. Trafił przecież stamtąd na ziemie polskie na przykład zwyczaj picia kawy!
Cytrynowy mazurek to jedna z wielu wersji tego ciasta. Jego barwa dobrze wpisuje się w klimat świąt - w końcu ma wyraźnie żółty kolor - jak żółtka jaj albo kurczaki związane z wielkanocną symboliką.
Prosty przepis na mazurek cytrynowy najlepiej zacząć przygotowywać od ciasta, a później zająć się kremem. Masa powstaje z mąki, cukru wanilinowego, cukru pudru, mała, soli i jajka. Po zagnieceniu wszystkich składników należy uformować kulę, która - zawinięta w folię spożywczą - powinna schłodzić się w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po rozwałkowaniu ciasto umieszcza się w tortownicy lub w formie do tarty i przez kolejne 30 minut przechowuje w lodówce. Zanim minie ten czas można już rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto należy piec z obciążeniem, żeby nadmiernie się nie rozrosło. W tym celu można użyć specjalnych ceramicznych ciężarków albo ziaren fasoli umieszczonych na papierze do pieczenia. Po 20 minutach można już zdjąć obciążenie, a po kolejnych 10 minutach - spód ciasta będzie już gotowy.
Tym, co wyróżnia mazurek wielkanocny cytrynowy od innych mazurków, jest oczywiście pyszny krem. Powstaje z roztopionego cukru, cukru waniliowego, jaj i soku z cytryny. Na koniec dodaje się tam także masło i płynną białą czekoladę.
Żeby przepis na mazurek cytrynowy wyszedł prawidłowo, przygotowany krem należy schłodzić i dopiero wtedy, gdy będzie zimny, rozprowadzić na upieczonym wcześniej spodzie. Jako dekoracja do tego ciasta świetnie sprawdzają się niewielkie bezy. Można również ozdobić wypiek plastrami cytryny.
Mazurek cytrynowy, przepis dość prosty i szybki, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jego delikatny smak z nutą cytryny i wanilii z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Sprawdź również inne nasze przepisy:
W misce lub malakserze połącz mąkę, 10 g cukru wanilinowego, cukier puder, sól i masło, aby powstała „kruszonka”. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj na oprószonym mąką stole. Ciastem wylep podłużną formę do tarty lub okrągłą tortownicę o średnicy 22-23 cm. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia, a na papier wysyp ziarna grochu, fasoli lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmij obciążniki i papier. Podpiecz ciasto przez kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu wystudź zupełnie.
Do rondelka wybij 3 jajka i żółtko, dodaj cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, tylko do momentu, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przetrzyj przez gęste sito.
Czekoladę i masło rozpuść i dodaj do kremu cytrynowego. Krem schłodź w lodówce.
Nałóż krem na wystudzony kruchy spód. Udekoruj małymi bezami.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!