Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mazurek to słowo opisujące ludowy taniec, utwór muzyczny oraz pyszny, słodki wypiek. Obecnie ciasto mazurek z kajmakiem i odmiany mazurków jada się w całej Polsce, lecz podejrzewa się, że początkowo szczególnie popularny był tylko na Mazowszu. Mieszkańcy tego regionu, tworząc recepturę, z pewnością inspirowali się wpływami tureckimi – stąd między innymi słodka polewa oraz duża ilość bakalii. Prosty mazurek kajmakowy był przed laty prawdziwym rarytasem. Jedzenie tego ciasta poprzedzone było wieloma dniami bez słodyczy i deserów ze względu na okres wielkiego postu. Nic dziwnego, że mazurek z kajmakiem - przepis niecodzienny i wyjątkowy - przez wiele lat budził pozytywne emocje w polskich domach.
Mazurek kajmakowy to idealny pomysł na święta wielkanocne. W przepisie znajdziesz wszystko to co najlepsze w świątecznych wypiekach – kruche, chrupiące ciasto, słodką kajmakową masę, polewę z gorzkiej czekolady i bakalie.
Jak przygotować mazurek wielkanocny kajmakowy?
Zacznij od wyciągnięcia z lodówki jaj, masła i śmietany. Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieść mąkę, masło, cukier puder, cukier waniliowy i trochę soli. Następnie dodaj żółtka i kwaśną śmietanę, Zagniataj tak długo, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Tak właśnie powstaje spód na mazurek kajmakowy tradycyjny. Ciasto uformowane w kulę chowa się na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu schłodzonego ciasta, należy je rozwałkować i przenieść na blaszkę. W trakcie pieczenia ciasto powinno być obciążone, żeby za bardzo się nie wybrzuszyło i nie urosło w niekontrolowany sposób. Po 20 minutach w piekarniku spód pod mazurek z kajmakiem jest gotowy.
Spód należy pozostawić do ostygnięcia i dopiero na zimnym cieście rozprowadzić gotową masę kajmakową. Najlepiej wykorzystać gotową masę, choć jeśli chcesz, możesz pokusić się o własny kajmak. Aby uzyskać ten słodki specjał, należy gotować mleko z cukrem, ewentualnie z dodatkiem kakao. Podobny efekt będzie w zasięgu ręki, jeśli zdecydujesz się na podgrzanie w kąpieli wodnej mleka skondensowanego. Niezależnie od tego, czy to kajmak własny, czy ze sklepu, trzeba go starannie rozprowadzić na powierzchni całego mazurka.
Na koniec mazurek wielkanocny z kajmakiem należy oblać roztopioną gorzką czekoladą. Jeszcze zanim ostygnie, możesz dodać na wierzch trochę dekoracji, wykorzystując do tego orzechy, rodzynki, migdały oraz kandyzowane owoce.
Przepis na mazurek z kajmakiem to dość prosty i szybki sposób na tradycyjne, pyszne ciasto idealne na wielkanocny stół. Zachwyci zarówno domowników, jak i gości - to gwarancja udanego czasu z najbliższymi!
Zobacz także przepis na mazurek makowy i mazurek serowy.
Przepis na mazurek kajmakowy rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski lub misy malaksera przesiej mąkę, dodaj masło, sól, cukier puder, cukier wanilinowy i rozdrobnij, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką stole i przenieś na blaszkę. Bardzo dokładnie wylep spód i brzegi. Na brzegu możesz zrobić wałeczek. Ciasto z blaszką wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakłuj powierzchnię widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 190º C. Do piekarnika wstaw ciasto na środkowy poziom i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź ciasto.
Gotową masą kajmakową posmaruj upieczone i wystudzone ciasto. Udekoruj bakaliami.
W rondelku lub mikrofali rozpuść tabliczkę czekolady i polej nią mazurek. Ciasto mazurek kajmakowy gotowe – smacznego!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!