Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kto z nas nie lubi słodkich i smakowitych wypieków? Zwykle raczymy się nimi podczas specjalnych okazji, świąt, a także w formie przekąski do herbaty czy też kawy. Jednocześnie mazurek makowy na dobre zagościł już na naszych stołach i zachwyca swoim aksamitnym smakiem. Choć wypiek ten może się nam głównie kojarzyć z Wielkanocą, to jednak sprawdzi się on podczas każdej, innej okazji. Makowy mazurek jest jednym ze sztandarowych wypieków kuchni polskiej. Przyjmuje się, że ciasto to swój początek miało na Mazowszu. Ciekawostką jest fakt, że jego nazwa pochodzi od słowa "Mazur" - to właśnie w ten sposób określano niegdyś mieszkańców tego regionu. Jednocześnie warto zauważyć, że sam, pierwotny pomysł na mazurek makowy pochodzi - najprawdopodobniej - ze wschodu. Zgodnie z legendami, ciasto to dotarło do Polski wraz z Turkami. Niezależnie jednak od tego, czy mazurek z makiem oryginalnie pochodzi z Mazowsza czy z Turcji, wypiek ten na stałe wpisał się w kanony polskiej kuchni i zachwyca swoim smakiem!
Mazurek z makiem - ciasto proste i szybkie w przygotowaniu
Samodzielne pieczenie ciast może się większości z nas kojarzyć z procesem czasochłonnym i wymagającym. Rzadko kiedy się zdarza, że posiadamy wyjątkowe umiejętności cukiernicze, a w efekcie do każdego wypieku podchodzimy z przysłowiowym sercem na ramieniu. Jednak mazurek z makiem jest całkowitym zaprzeczeniem tej reguły. Przy odrobinie chęci i wyborze odpowiednich składników, można w kilka sekund przygotować masę oraz kruche ciasto. Paradoksalnie, to właśnie ono powinno stanowić podstawę mazurka z makiem, jednak od tej reguły można zrobić wyjątek. Mazurek makowy jest także wypiekiem wyjątkowo uniwersalnym. Choć tradycyjnie serwujemy go na Wielkanoc, to jednak może on z powodzeniem pojawić się na stole weselnym, urodzinowym, czy po prostu jako codzienny dodatek do kawy lub herbaty.
Jak można urozmaicić makowy mazurek?
Makowy mazurek standardowo wyróżnia się obecnością bakalii - głównie orzechów i pistacji. Jednak nie musimy się do nich ograniczyć. Mazurek makowy będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli zdecydujemy się dodać do niego np. suszone owoce. Daktyle czy rodzynki będą świetnie komponować się z masą makową i nadadzą jej jeszcze większej słodyczy. Mazurek z makiem może być także zdobiony na różne sposoby! Choć popularna jest polewa czekoladowa, to można zdecydować się na kruszonkę lub polewę z białej czekolady ozdobionej orzechami. Dzięki naszej kreatywności, makowy mazurek będzie nie tylko smaczny, ale również efektowny.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.