Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mazurek to ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w okresie wielkanocnym. Masa krówkowa, którą tu znajdziecie zadziała na Wasze kubeczki smakowe wręcz hipnotyzująco. Wrażenie pozostaje niezapomniane przez długi czas. Samo ciasto świetnie nadaje się na przyjęcia i rodzinne spotkania. Smacznego!
Przesiewamy na stolnicę mąkę, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Robimy kopczyk z dziurką do której rozbijamy jajka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Ciasto wyrabiamy, niezbyt długo, żeby nie było za twarde. Dzielimy na 2 części i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki 1 porcję, lekko rozwałkowujemy, i rozkładamy w wyłożonej papierem formie. Nakłuwamy lekko widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (na złocisty kolor). To samo robimy z drugą porcją. Jeśli mamy możliwość pieczemy oba placki naraz. To skróci czas przygotowania.
Po ostudzeniu oba placki smarujemy masą krówkową. Spodni placek posypujemy łuskanym słonecznikiem, przykrywamy drugim. Dekorujemy migdałami, żurawiną, słonecznikiem.