Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oryginalny mazurek na chrupkim spodzie, przekładany marmoladą, z pysznym śmietankowym kremem z białą czekoladą. Specjalne ciasto przyrządzamy z prażonych płatków owsianych, z dodatkiem mielonych orzechów na niezawodnym proszku do pieczenia. Do przełożenia najlepsze będą domowe konfitury, ale świetna jest również zwykła marmolada, którą możemy uszlachetnić dodatkiem otartej skórki cytrusowej lub dwiema łyżkami płatków róży w cukrze. Gotowy mazurek z płatków owsianych możemy udekorować fantazyjnie stopioną gorzką czekoladą.
Płatki owsiane upraż na suchej patelni na lekko rumiany kolor.
Miękkie masło włóż do miski i dodaj oddzielone od białek żółtka oraz miód, dokładnie ukręć na puch.
Do ubitych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia, orzechy oraz płatki owsiane.
Białka ubij wraz z cukrem na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy owsianej.
Blaszkę wyłóż pergaminem i wyłóż na nią gotową masę owsianą.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź.
Przestudzone ciasto przekrój na 2 części, posmaruj marmoladą i złóż tak, aby marmolada była na wierzchu.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. pokrusz ją do miseczki, w oddzielnym rondelku zagotuj wodę i ustaw nad nim miskę z czekoladą, pod wpływem temperatury czekolada się rozpuści.
Kiedy czekolada będzie miała płynną konsystencję dodaj serek homogenizowany i dokładnie połącz.
Wylej polewę na wierzch ciasta i umieść je w lodówce na ok 60 minut.