Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mee Goreng to klasyczne danie kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, znane też jako mi goreng. Nazwę tego dania tłumaczy się jako "smażone kluski", bo to właśnie makaron jest głównym składnikiem tego dania. Mee Goreng to jednak coś więcej niż tylko smażony makaron – to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków. W dodatku jest proste w przygotowaniu. Chcesz zrobić takie danie w swojej kuchni? Nie przegap tego przepisu!
Mee Goreng – bogactwo orientalnych smaków i aromatów
Mee Goreng, czyli smażony makaron z dodatkiem przypraw, ulubionych warzyw, mięsa, a nawet owoców morza to prawdziwa perła kuchni Azji Południowo-Wschodniej. To danie łączy w sobie prostotę wykonania z niezwykłym bogactwem smaków i aromatów. Podstawą Mee Goreng jest ugotowany, a następnie podsmażony makaron. Do tego świetnie pasuje kurczak, tofu lub krewetki oraz warzywa (najlepiej sprawdzą się te, które akurat masz pod ręką, np. papryka, kapusta pekińska, pieczarki, cukinia, cebula, kiełki). Zaletą tego dania jest to, że możesz dopasować je do siebie, sięgając po ulubione składniki. Smacznego!
W małej miseczce wymieszaj Ketchup pikantny WINIARY, przyprawę Maggi, olej sezamowy, cukier i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły i cukier się rozpuścił.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dymkę pokrój na 2cm kawałki. Kapustę posiekaj. Czosnek posiekaj. Kurczaka pokrój w małą kostkę i zamarynuj w przyprawie Maggi, soli i pieprzu.
Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i smaż na średnim ogniu, mieszając, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany i lekko zrumieniony.
Do kurczaka dodaj cebulę dymkę i kapustę pekińską. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną, ale wciąż zachowają trochę chrupkości.
Zrób miejsce na środku patelni, wbij jajka i pozostaw na chwilę, aby zaczęły się ścinać, a następnie zacznij je delikatnie mieszać, tworząc jajecznicę. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodaj wcześniej ugotowany makaron i wymieszaj go z jajkami i z resztą składników na patelni.
Dodaj kiełki fasoli mung do patelni. Wlej przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, gotując jeszcze przez 2-3 minuty.
Podawaj posypane dymką lub kolendrą oraz prażoną cebulką.