Carlota de limon - czy ta nazwa cokolwiek nam mówi? Jeśli nie, to warto się z nią już dziś zapoznać. Jest to meksykańskie
ciasto bez pieczenia, które bez problemu przygotujemy we własnym domu. Jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się ono aromatem i smakiem soczystej limonki, która w tym kraju jest niezwykle popularnym dodatkiem do wielu dań. Ciasto to układa się na herbatnikach, a co za tym idzie, jego przygotowanie jest szybkie i proste. W Meksyku carlota de limon jest zarezerwowana na specjalne okazje. W Polsce deser ten staje się powoli coraz popularniejsze i powoli gości w kartach deserowych niektórych restauracji. Warto zauważyć, że może ono także zagościć na naszych stołach, gdyż do jego wykonania nie potrzebujemy ani zdolności kulinarnych, ani także nagrzanego do granic możliwości piekarnika.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - do przygotowania nie potrzeba wiele
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami jest tak proste w przygotowaniu, że wykonamy go jedynie w około 10 minut. Co więcej, nie musimy także silić się na wyszukane składniki. Wystarczy skondensowane mleko, herbatniki oraz limonka. Nie musimy martwić się o proces pieczenia, gdyż sam piekarnik nie będzie nam potrzebny. Mleko skondensowane blendujemy z sokiem z zielonej limonki, a następnie wylewamy na warstwę herbatników ułożonych w foremce. Powtarzamy cały proces aż do ułożenia 2 lub 3 warstw. Teraz pozostało jedynie włożyć nasze ciasto bez pieczenia do lodówki, by stężało i uzyskało pożądaną formę. Możemy serwować je podczas każdej okazji, aczkolwiek z uwagi na maksymalnie orzeźwiający smak i aromat, będzie to idealny deser na sezon letni, który możemy podawać nawet w towarzystwie chłodzących lodów.
Jak można udekorować limonkowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami?
Ostatnią warstwą carlota de limon jest limonkowa masa. W tym momencie mamy nieograniczone możliwości dekoracji i ozdabiania, dzięki którym ciasto zaprezentuje się jeszcze lepiej. Zwykle najlepszym rozwiązaniem stają się świeże, letnie owoce. Możemy na wierzchu ułożyć kawałeczki mango lub truskawek. Co więcej, jeśli zachowaliśmy skórkę z limonek, to można ją zetrzeć i posypać nią wierzch ciasta. Intensywny zielony kolor z pewnością będzie stanowił dodatkową zachętę do jedzenia. Jeśli ciasto bez pieczenia z herbatnikami przygotowujemy w sezonie letnim, to skorzystajmy z listków mięty do dekoracji. Będą one dodatkową porcją orzeźwienia, która jest niezbędna w upalne, letnie dni.