Zupa rybna z pewnością nie kojarzy się nam z
kuchnią meksykańską. Raczej utożsamimy ją z krajami azjatyckimi, a w szczególności z kuchnią japońską i tajską. Wobec tego, meksykańska zupa rybna może być dla nas jedną, wielką zagadką. Jednak wystarczy to danie nieco bliżej poznać, by odkryć jego pełny potencjał. Faktem jest, że istnieje niezliczona ilość przepisów na zupę rybną. Każdy kraj może przygotowywać ją na swój własny sposób. Jednak jej meksykańska wersja zadowoli zarówno miłośników owoców morza jak i amatorów dań pikantnych o intensywnym smaku. Jej podstawą tak naprawdę są ryby, wraz z ośćmi, z których przygotowuje się wywar. Mogą one zostać później usunięte lub zostawione, jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna. Co więcej, istotną rolę spełniają tu również przyprawy i oczywiście papryczki chilli, które w kuchni meksykańskiej na dobre się zadomowiły. Przygotujmy taką zupę rybną zgodnie ze sprawdzonym przepisem i zaskoczmy samych siebie.
Zupa rybna - przepis prosty i szybki w przygotowaniu
Jeśli szukamy sprawdzonego i smacznego pomysłu na obiad, to doskonale sprawdzi się zupa rybna. Przepis prosty i logiczny sprawi, że w około 25 minut wykreujemy danie, które będzie zachwycać. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie wywaru rybnego, a następnie pozostałych składników, w tym także papryczek chilli. Warto pamiętać, że jeśli nie zależy nam ma wyjątkowo ostrym smaku, to nie musimy korzystać z nich w takiej ilości, jaka została podana w przepisie. Zupa rybna - przepis można modyfikować tak, by dopasować stopień pikantności do własnych potrzeb. Jarzyny oraz ryby powinny zmięknąć, wówczas zupa jest gotowa. Można podawać ją na głębokich talerzach i czekać, aż nasi goście poproszą o dokładkę.
Meksykańska zupa z ryb - czy można ją urozmaicić?
Meksykańska zupa na wywarze rybnym jest daniem wyjątkowo sycącym. Warzywa w połączeniu z kawałeczkami ryby to unikalne połączenie smaków i aromatów, które świetnie się uzupełniają. Jednocześnie zupa rybna i przepis na nią możemy interpretować w dowolny sposób. Ciekawym rozwiązaniem, jest dorzucenie do zupy także innych owoców morza jak np. krewetek. Z pewnością sprawią one, że zupa będzie jeszcze bardziej syta i pożywna. Nie zapominajmy o tym, że możemy spożywać ją w towarzystwie chrupiących grzanek z oliwą i czosnkiem. Meksykańska zupa rybna będzie się także świetnie prezentowała w momencie, kiedy ozdobimy jej wierzch posiekaną kolendrą lub gałązką świeżego tymianku.