Zupę z soczewicy kojarzy każdy. Jest to popularne i proste danie na bazie czerwonej soczewicy, z dodatkiem ziemniaków. Jest ono sycące i wyjątkowo łagodne w smaku. Jeśli jednak znudziły się nam klasyczne przepisy i nie mamy pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać ziarenka soczewicy, wówczas zdecydujmy się na podróż kulinarną do odległego Meksyku. Przygotowywana tam zupa z soczewicy i chorizo to danie, które nie tylko podbije nasze kubki smakowe, ale także skutecznie rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Co ciekawe, nie wynika to z dodatku chilli. Ten aspekt możemy nawet całkowicie pominąć. Zupa meksykańska z chorizo bazuje na smacznych i pożywnych składnikach, a także starannie wyselekcjonowanych przyprawach. To one gwarantują wyrazisty smak, pełny i intensywny aromat, a także rozgrzewające właściwości. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to zupę tę możemy przygotować także w innym sezonie. Wszystkie składniki są zawsze dostępne w każdym markecie.
Meksykańska zupa z soczewicy i chorizo - prosty i uniwersalny przepis
Zupa meksykańska z chorizo i soczewicą to prosty i unikalny przepis na to, by przygotować danie uniwersalne, które przypadnie do gustu dosłownie każdemu. Wystarczy jedynie 30 minut, by można było serwować ją na talerze. Całość opiera się na ugotowaniu soczewicy z przyprawami, podsmażeniu chorizo oraz boczku (opcja dla miłośników mięsa), a także na dodaniu unikalnych przypraw. Oryginalny przepis zakłada czosnek i granulowaną cebulę. Jednak dodanie odrobiny oregano, suszonej bazylii, a nawet chilli w proszku również będzie świetnym wyborem. Cała zupa musi gotować się do momentu, w którym nabierze ona gęstej i kremowej konsystencji. Tuż po ugotowaniu możemy ją podawać, gdyż najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepła.
Meksykańska zupa z soczewicy także w wersji wegetariańskiej
Zupa z soczewicy i chorizo może być przygotowana także w wersji wegetariańskiej. Mięsna wkładka w postaci chorizo, boczku lub podprażonej skórki wieprzowej jest tu całkowicie opcjonalna. Meksykańska zupa z soczewicy w wersji wegetariańskiej może opierać się na podsmażonym tofu i również będzie świetnie smakować. Pamiętajmy, że w tym wypadku możemy ją serwować także z grzankami, które sprawią, że będzie ona bardziej pożywna. Dla poprawy walorów estetycznych, wierzch zupy meksykańskiej możemy ozdobić listkami bazylii, a nawet posypać startym parmezanem, a nawet i papryczką chilli pokrojoną w krążki. Taka wersja zupy z soczewicy również przypadnie wszystkim do gustu.