Meksykańska kuchnia stała się niezwykle popularna w Europie głównie za sprawą jej wyrazistości i różnorodności. W kraju Azteków stawia się także na pikantność i pożywność, co przejawia się w praktycznie każdym daniu, które z tego regionu pochodzi. Zupa meksykańska składa się co prawda z prostych składników, aczkolwiek nie można odmówić jej głębokiego smaku i fenomenalnego aromatu. Jest to danie mocno rozgrzewające, które świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jeśli jednak chcemy wprowadzić do naszej kuchni nieco więcej kolorytu, a także zaskoczyć naszych gości znajomością przepisów z różnych stron świata, to prawdziwa zupa meksykańska sprawdzi się idealnie. Dzięki niej ożywimy naszą kuchnię, a także przeniesiemy się w daleką podróż do kolorowego i rozrywkowego Meksyku.
Zupa meksykańska z mięsem wieprzowym - co jest jej sekretem?
Zupa meksykańska WINIARY to prosty i sprawdzony przepis, który pomoże nam wykonać to kultowe danie. Wystarczy kilka składników, które dostępne są w każdym markecie, a część z nich jak np. biała kukurydza, z pewnością jest już w naszej szafie. Jeśli chcemy, by była ona dokładnie taka, jak serwują restauracje w Acapulco, to kluczem będą wieprzowe żeberka. Nie usuwamy kości z mięsa, gotujemy je w całości, do momentu, aż mięso samo zacznie od nich odchodzić. W ten sposób przygotujemy niezwykle aromatyczny bulion. Oczywiście pod koniec gotowania żeberka wyjmujemy. Dodajemy je ponownie, w momencie, kiedy wszystkie pozostałe składniki są już miękkie i gotujemy ponownie, pod przykryciem przez około 10-20 minut. Nie zapominajmy także o papryczkach chilli, które w kuchni meksykańskiej są obowiązkowe.
Z czym podawać zupę meksykańską z mięsem wieprzowym?
Prawdziwa zupa meksykańska jest sycąca i najczęściej serwuje się ją w towarzystwie czosnkowych grzanek. Jednocześnie w oryginalnych, meksykańskich restauracjach jej wierzch jest dekorowany kilkoma plasterkami rzodkiewki, liściem sałaty oraz ćwiartką cytryny. Na to samo możemy się zdecydować przygotowujące tę zupę w domu. Dodatkowo, ciekawym rozwiązaniem będzie posypanie wierzchu zupy startym serem oraz krążkami papryczki chilli lub nawet awokado. Wszystkie, oryginalne dodatki zawsze świetnie się tu sprawdzają, a co ważniejsze, dodają zupie kolorytu. W tym momencie jeszcze bardziej zachęca ona do konsumpcji. Opcjonalnie, jeśli dodaliśmy zbyt dużo ostrej papryczki, możemy na wierzch położyć łyżkę jogurtu naturalnego, dla wyważenia smaku.