Chleb w
kuchni polskiej stał się już absolutną podstawą. Wykorzystujemy go nie tylko w formie tostów lub kanapek, ale także jako pożywny i chrupiący dodatek do wielu dań. Jednak na świecie istnieje wiele rodzajów chleba, które zyskują sobie popularność w krajach, w których są one przygotowywane. Chlebek meksykanki kukurydziany może jednak wzbudzać ogromne zdziwienie. Nie da się ukryć, że Meksyk słynie raczej z kukurydzianej tortilli, która wypełniona jest po brzegi smakowitym, mięsnym nadzieniem. To właśnie tortilla stała się symbolem narodowym kraju i wykorzystywana jest ona nawet jako dodatek do pikantnych i rozgrzewających zup. Jednak kukurydziany chlebek jest w Meksyku równie popularny. Niemniej jednak nie jest on dobrze znany w krajach Europejskich. Może być to jednak jedna z ciekawszych alternatyw dla wszystkich
chlebków bananowych, które po pewnym czasie mogą się po prostu znudzić.
Chlebek meksykański - prosty i szybki w przygotowaniu
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości i sprawić, by przenieśli się z nami w kulinarną podróż, wówczas nic nie sprawdzi się lepiej niż chlebek meksykański. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie trudne, a może on stać się jednym z ciekawszych pomysłów na deser. Jedyne co musimy zrobić, to zmieszać
mleko skondensowane z kukurydzą lub mączką kukurydzianą. Dodajmy jajka, masło oraz proszek do pieczenia i gotowe. Jednolitą i gładką masę wystarczy przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia nie powinniśmy otwierać drzwiczek piekarnika, co może spowodować opadnięcie chlebka. Po upływie wyznaczonego czasu, możemy wyjąć chlebek i wbić w niego wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie ona sucha, wówczas meksykański przysmak jest gotowy i możemy się nim delektować.
Z czym można podawać chlebek meksykański?
Chlebek meksykański najczęściej stanowi formę deseru, a co za tym idzie, powinniśmy go podawać w wersji na słodko. Jednocześnie pod kątem dekoracji i urozmaicania tego przysmaku, mamy nieograniczone możliwości. Zazwyczaj świetnie sprawdza się tu cukier puder, którym wystarczy posypać wierzch chlebka. W sezonie letnim możemy zdecydować się na lody, a także słodki syrop w ulubionym smaku. Dodatek sezonowych, soczystych owoców również będzie jednym z lepszych rozwiązań. Opcjonalnie, możemy podawać chlebek meksykański ze słodkim bakaliami jak np. rodzynki, daktyle czy suszone brzoskwinie.