Kuchnia meksykańska większości z nas nie kojarzy się z deserami. Raczej na myśl przychodzi nam smakowita tortilla, nachos lub tacos. Zwykle myśląc o daniach z kraju Azteków, oczyma wyobraźni widzimy ogromne ilości papryczki chilli, mięso wołowe, a także limonkę. Jednak arroz con leche to kultowy, meksykański pudding ryżowy, który orzeźwi nas w upalne dni. Historia tego dania jest niezwykle długa, a jeszcze dłużą listę tworzą różnorodne jego wersje. Pudding ryżowy głównie serwowany jest z dodatkiem czekolady lub cynamony, choć w niektórych restauracjach można także znaleźć wersje z papryczką chilli. Jest to nie tylko fenomenalny pomysł na deser, ale także na
szybkie śniadanie, które będzie można przygotować w kilka minut.
Pudding ryżowy z Meksyku - zaskocz dzieci i gości
Meksykański pudding ryżowy nie jest wymagającym daniem. Przepis zakłada tylko kilka składników, a także odrobinę uwagi. Głównym produktem jest oczywiście ryż, który powinniśmy ugotować z laską cynamonu, a także mleko skondensowane oraz mleko w proszku, które nadaje całemu deserowi słodkiego posmaku. Sposób przygotowania w dużej mierze nie różni się od wykonania typowego, kleiku ryżowego. W około 20 minut powinniśmy zaserwować gościom - starszym i młodszym - fenomenalny deser, który podbije ich kubki smakowe. Taki pudding ryżowy możemy przygotować także na specjalne okazje i np. zaskoczyć członków rodziny podczas uroczystego obiadu. Z uwagi na słodki smak, pokochają go także dzieci i z pewnością poproszą o dokładkę. Pudding ryżowy może się także świetnie sprawdzić w formie szybkiego śniadania lub przekąski, którą zabierzemy ze sobą do pracy lub na uczelnię.
Z jakimi dodatkami można przygotowywać pudding ryżowy?
Wspomniane już zostało, że pudding ryżowy doczekał się wielu odsłon. Najbardziej klasyczną wersją jest ta z cynamonem i rodzynkami. Opcjonalnie można także dodać inne bakalie i zmielone orzechy. Jednocześnie ciekawą propozycją jest także pudding ryżowy z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie przełamuje słodki smak mleka skondensowanego. Jeśli zaś chcemy przygotować typowo letnią wersję ryżowego puddingu, to dodajmy od niego startą skórkę pomarańczy oraz cytryny, a jego wierzch udekorujmy listkami świeżej mięty. Pamiętajmy także o tym, że pudding ryżowy będzie zachwycał, jeśli zostanie podany w atrakcyjnej formie. Możemy posypać go wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, a nawet cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.