Kuchnia meksykańska cieszy się ogromnym gronem zwolenników na całym świecie. Miłośnicy dobrze przyprawionych, pikantnych dań z pewnością nie mogą narzekać. Danie meksykańskie z kurczakiem typu fajitas to jedna z lepiej znanych propozycji na
szybką przekąskę imprezową. Jeśli więc organizujemy domówkę lub inną uroczystość i mamy problemy z tym, by skomponować menu dopasowane do potrzeb większości gości, to meksykańskie fajitas uratuje nas z opresji. Przede wszystkim, przygotowuje się je z kurczaka, a jak wiadomo, obróbka drobiu nie jest zbyt problematyczna. Co więcej, lekko pikantny smak w towarzystwie innych dodatków stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dzięki fajitas, zaprosimy na swoją imprezę odrobinę klimatu charakterystycznego dla meksykańskiej fiesty i porwiemy gości do zabawy.
Danie meksykańskie z kurczakiem - proste w przygotowaniu i świetne na każdą okazję
Danie meksykańskie z kurczakiem to przepis, który jest prosty w interpretacji. Tak naprawdę, potrzebujemy jedyne kilku składników, które są dostępne praktycznie w każdym markecie spożywczym. Po około 20 minutach na patelni, wszystko będzie gotowe. Nie zapominajmy o tym, że papryczka chilli jest w tym wypadku obowiązkowa. To właśnie ona nadaje charakterystycznego, typowo meksykańskiego posmaku. Fajitas to zwykle danie kojarzone głównie z imprezową przekąską. Jednak nie jest to ścisłym schematem. Kurczaka z warzywami i w pikantnym sosie można zaserwować w formie tacos z dodatkiem pysznego
guacamole. Możemy także zdecydować się na stworzenie z meksykańskiego fajitas dania głównego. W tym momencie, wystarczy tylko skomponować kawałeczki drobiowego z ryżem i podawać wraz z bukietem surówek. Danie meksykańskie z kurczakiem to nie tylko
pomysł na obiad, ale także sposób na zaskoczenie gości podczas ważnych uroczystości.
Meksykańskie fajitas - jak można je urozmaicić?
Meksykańskie fajitas można serwować na wiele sposób. Nie ma co do tego określonej reguły. Zrezygnujmy jednak z frytek lub ziemniaków w innych formie, gdyż niezbyt dobrze sprawdzą się w połączeniu z pikantnym kurczakiem. Samo faijtas można podawać z tortillą lub nawet chlebkiem pita. Z drugiej zaś strony powinniśmy zadbać o przygotowanie odpowiednich sosów. Postawmy na jeden dip o jogurtowo-ziołowym, łagodnym smaku, a także na drugi wykonany z sosu pomidorowego i papryczki habanero. Dzięki temu nasi goście będą mogli stopniować poziom pikantności i dopasować to danie meksykańskie z kurczakiem do swoich potrzeb.