Żeberka wieprzowe to jedno z ulubionych dań mięsnych na całym świecie. Kochają je Polacy, Niemcy, ale i Koreańczycy. Duszone, pieczone, w glazurze — jeden składnik, a tak wiele pomysłów! Żeberka sprawdzą się na każdą okazję. Są unikalne, ale i uniwersalne. Grill ze znajomymi? Wizyta rodziny? Niedzielny obiad? W każdej z tych sytuacji żeberka będą idealnym wyborem. To danie jest wciąż tradycyjne dla nowoczesnej polskiej kuchni, ale dające więcej możliwości niż klasyczny kotlet z dodatkami. Poniżej prezentujemy najprostszy, a zarazem niezawodny przepis na żeberka pieczone, które zadowolą każdego.
Jak przygotować idealne żeberka z piekarnika, którymi będzie zajadać się cała rodzina? Zanim mięso trafi do piekarnika, należy je podsmażyć z obu stron. Dopiero w tym stanie żeberka będą mogły nabrać aromatów i delikatności dzięki procesowi pieczenia. Jednym z najważniejszych składników jest bulion warzywny. To on nadaje żeberkom aromatu. Przygotuj Bulion warzywny WINIARY w 300 ml wody (około 1,5 szklanki), po czym ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, oprósz papryką i podlej bulionem. Dzięki użyciu papryki żeberka przesiąkną lekkim, pikantnym aromatem, ale w smaku pozostaną łagodne i soczyste. Dzięki temu idealnie nadają się również dla osób, które nie przepadają za bardzo pikantnymi przyprawami. Sprawdź nasz przepis "krok po kroku", aby poznać szczegóły. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie pominąć dodania bulionu. Bez dodatku bulionu mięso wyjdzie suche i niesmaczne, pozbawione aromatów i odpowiedniej wilgoci.
W jakiej temperaturze najlepiej piec mięsne żeberka? Piekąc mięso pod pokrywką naczynia żaroodpornego, temperatura powinna być ustawiona na 200 stopni. Mięso powinno upiec się do miękkości, tak aby po upieczeniu były wciąż soczyste i rozpadające. Jeśli obawiasz się, że odpowiednia temperatura w twoim piekarniku jest niestabilna, spróbuj upiec mięso z użyciem termometru kuchennego. Pozwoli to lepiej kontrolować sytuację w piekarniku.
Z czym podawać żeberka pieczone w piekarniku? Tradycyjnym podaniem będą młode ziemniaki z koperkiem, również ziemniaczki z modrą kapustą. Bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem będą warzywa z pieca, w tym cebula, papryka, bakłażan czy... frytki z batatów. Warzywa przygotujesz bardzo łatwo, jedynie piekąc je w folii lub naczyniu żaroodpornym, posypane przyprawami, tymiankiem i oregano. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów na perfekcyjne dodatki, takie jak sałatki czy kapusta.