Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z cukinii w niezwykle orzeźwiającej odsłonie – ze świeżą miętą, dzięki której przynosi miłe orzeźwienie w gorące dni. W prawdziwe upały możecie ją serwować w postaci chłodnika, dodając zamiast sera ricotta szklankę gęstego kefiru. Inne dodatki według uznania, od łyżki sera, przez prażone nasiona, po grzanki. Smacznego :) Mięta do zupy? Oczywiście! Zioła w zupie sprawdzają się zawsze, a przepisy na zupy z miętą znajdziesz na naszym blogu:
Zupa szparagowa z awokado i miętą
Chłodnik arbuzowy z serem feta i miętą
Chłodnik litewski z miętą
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi i miętą
Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Krem z bobu
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Ziemniaki myjemy, obieramy, cukinię myjemy. Kroimy warzywa w kostkę.
Podduszamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zaszkli, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a po chwili ziemniaki i cukinię. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem, gotujemy nieco ponad 10 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Dodajemy do zupy miętę (można dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku), miksujemy na gładki krem, dodajemy ser ricotta, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Zupę na talerzach oprószamy pieprzem, dekorujemy świeżą miętą. Możemy dodać do każdej miseczki łyżeczkę sera riccota lub grzanki.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!