Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki myjemy, obieramy, cukinię myjemy. Kroimy warzywa w kostkę.
Podduszamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zaszkli, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, a po chwili ziemniaki i cukinię. Dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem, gotujemy nieco ponad 10 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą.
Dodajemy do zupy miętę (można dodawać stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku), miksujemy na gładki krem, dodajemy ser ricotta, ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Zupę na talerzach oprószamy pieprzem, dekorujemy świeżą miętą. Możemy dodać do każdej miseczki łyżeczkę sera riccota lub grzanki.