Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Millefeuille, znane również jako Napoleonka, to francuski deser, który zachwyca swoją delikatnością i elegancją. Ten słodki smakołyk łączy w sobie kruchość ciasta z delikatnym, kremowym nadzieniem. Nazwa "Millefeuille" dosłownie oznacza "tysiąc liści", co odnosi się do warstw ciasta, które nadają temu deserowi charakterystyczną strukturę.
Millefeuille – przepis na francuski deser
Millefeuille składa się z dwóch elementów. Pierwszym z nich jest ciasto. Może to być np. kruche ciasto albo ciasto francuskie. Drugim elementem jest oczywiście krem – w tym przepisie przygotujemy krem śmietankowy, ale super pasuje tu również krem waniliowy albo czekoladowy. Krem jest delikatny, puszysty i doskonale kontrastuje z chrupiącym ciastem. Wierzch ciasta możesz udekorować świeżymi owocami albo polewą czekoladową.
Prosty deser na co dzień i na specjalne okazje
Millefeuille to prawdziwy klasyk francuskiej kuchni, który zawsze zachwyca smakoszy na całym świecie. Idealnie sprawdzi się jako małe słodkie co nieco do kawy lub deser na wyjątkowe okazje czy święta. A co najważniejsze – jego przygotowanie jest na tyle proste, że poradzą sobie z tym nawet początkujący cukiernicy. Smacznego!
Rozwiń ciasto francuskie i nakłuj je widelcem, aby nie urosło zbyt mocno. Posmaruj wodą i posyp odrobiną cukru pudru. Piecz w temperaturze 200°C przez 10 minut, wyjmij z piekarnika i wytnij 3 prostokąty.
Przygotuj krem, mieszając żółtka z pozostałym cukrem i dodać ubitą śmietanę. Uformuj millefeuille, układając na przemian warstwy ciasta francuskiego i śmietany, kończąc warstwą ciasta.
Przed podaniem odstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny. Udekoruj winogronami i cukrem pudrem.