Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cytrynę umyj dokładnie i sparz wrzątkiem. Do oddzielnych naczyń zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj Cukier wanilinowy WINIARY oraz żółtka i zmiksuj na jednolitą masę.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki przesypuj stopniowo do mokrej masy i delikatnie wymieszaj.
Do otrzymanej masy dodaj jeszcze Majonez Dekoracyjny WINIARY i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy/foremek do pieczenia w kształcie małych babek. Jeśli chcesz przygotować babeczki z borówkami, dodaj po kilka owoców do ciasta w foremkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 25 minut.
Po upieczeniu babek przygotuj lukier do dekoracji. Zmieszaj 2 łyżki soku z cytryny z 2 łyżkami wody. Do płynu dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Wystudzone mini babki polej lukrem. Możesz je dodatkowo udekorować skórką z cytryny, pozostałymi borówkami lub – jak na zdjęciu - suszonymi płatkami róż. Śmiało możesz wykorzystać też kolorowe posypki.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!