Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Składniki sosu połączyć. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Oprószyć solą, pozostawić na około 15 minut. Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, zioła oraz oliwę, wymieszać, po czym dodać drożdże, a na koniec stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto (będzie najlepsze, gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm. Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki. Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce. Każdy kawałek ciasta (omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem. Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii, plasterki pomidorków, kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę. Całość oprószyć przyprawą do pizzy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Po upieczeniu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.