Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania typu fast food świetnie sprawdzają się na imprezach, ale mają jedną podstawową wadę - łatwo jest się nimi wybrudzić. Rozwiązanie tego problemu stanowią mini przekąski, czyli miniaturowe wersje ulubionych potraw "na jeden kęs". Nasza propozycja to mini hot dogi, które doskonale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Najlepiej podać je na ciepło, z dodatkiem Sosu Tatarskiego WINIARY, który nada im wyjątkowy smak i aromat.
Mini hot dogi na imprezę - z czym je podać?
Najprostszy hot dog to bułka z parówką i sosami, na przykład z ketchupem czy musztardą. Jednak tak proste danie z oczywistych względów może pojawić się na stole w wielu odsłonach. Modyfikować można bowiem zarówno rodzaj pieczywa, w którym podana zostanie kiełbaska, jak i rodzaj oraz sposób przyrządzenia głównego składnika mięsnego tej potrawy. Nasze mini hot dogi to klasyczny przepis, za to z oryginalnymi dodatkami. Proponujemy zatem wykorzystanie zwykłych bułek do domowego odpieku (tych w najmniejszym rozmiarze) oraz podgrzanie mini parówek na parze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać do przepisu gotowe pieczywo i podgrzać je w piekarniku, a parówki na przykład grillować. Mini hot dogi na imprezę warto zaserwować też z przemyślanymi dodatkami. Ogórek konserwowy sprawi, że danie będzie przyjemnie chrupiące - podobnie jak prażona cebulka. Natomiast sos tatarski i cebula nadadzą przekąsce wyrazistości, dzięki czemu hot dog przestanie być jedynie bułką z parówką.
Domowy sos do hot dogów - co się sprawdzi?
Najbardziej klasyczne dodatki do hot dogów to ogórki konserwowe i prażona cebulka, natomiast jeśli chodzi o sosy, to zwykle mamy tutaj znacznie większą dowolność. Kiedy zależy nam na oryginalnym smaku, możemy postawić na domowy sos do hot dogów. W zależności od preferencji smakowych może to być sos 1000 wysp, sos czosnkowy, sos meksykański, sos duński czy po prostu ketchup wymieszany z majonezem. Wygodnym rozwiązaniem jest natomiast wybór gotowego sosu o dobrym składzie, na przykład Sosu Tatarskiego WINIARY, który zawiera wyczuwalne kawałki pieczarek i warzyw.
Przygotowując mini hot dogi na imprezę, warto pamiętać również o weganach i wegetarianach. Parówki wieprzowe czy drobiowe z powodzeniem zastąpimy sojowymi. Dbając o urozmaicenie na talerzach gości, można postawić także na różne rodzaje kiełbasek, które świetnie sprawdzają się w tego typu przekąsce. Obok parówki w bułce hot dogowej dobrze smakuje także kabanos czy chorizo. Jeśli zaś chodzi o dodatki warzywne, to oprócz ogórków konserwowych można wybrać też pomidory czy proponowane przez nas kiełki.
Bułki podpiecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Parówki zagotuj w wodzie.
Ogórki pokrój na plasterki.
Gotowe bułki natnij wzdłuż, nie rozkrajając ich do końca i w każdej umieść parówkę.
Polej hot-dogi Sosem Tatarskim Winiary w butelce.
Do smaku i dekoracji możesz dodać prażoną cebulkę, posiekaną czerwoną cebulę lub ulubione kiełki.