Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wlej mleko o temperaturze pokojowej i wsyp drożdże. Dodaj cukier, jajko i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, rozpuszczone masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj a następnie wyrób lekko ciągnące się ciasto (ok. 5-10 minut wyrabiania). Po tym czasie ciasto odstaw na ok. 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 30 minutach zagnieć ciasto ponownie i lekko wyrób. Z ciasta formuj niewielkie bułeczki, które układaj w dużych odstępach od siebie na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki posmaruj delikatnie rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 15 minut.
Ser pokrój w kostkę. Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Z masy formuj niewielkie burgery. Do każdego wepchnij do środka jedną kostkę sera.
Całość skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Mięso grilluj lub smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
Pomidora pokój w plasterki. Bułki przekrój na pół, a następnie posmaruj sosem hamburgerowym (można je dodatkowo opiec w piekarniku). Następnie ułóż porcję mięsa, plasterek pomidora oraz sałatę. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
Dorota
Juz struktura ciasta okropna nie da się wyrobić!
Dokładnie Strata czasu i pieniędzy!!!