Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Minipity z klopsikami, wzbogacone smakiem Sosu Czosnkowego WINIARY, to przekąska o nieco śródziemnomorskim charakterze. Zachwyci świeżością i różnorodnością smaków. Możesz przygotować je również w wersji wege, zastępując mięsne klopsiki kulkami z ciecierzycy (falafel), które dostępne są w sklepach.
Zacznij od przygotowania klopsików. Posiekaj drobno białą cebulę, 1 ząbek czosnku i łyżkę listków mięty.
Mięso przełóż do miski. Dodaj wcześniej posiekane składniki, szczyptę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku i wymieszaj wszystko dokładnie.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż klopsiki porcjami. Usmażone wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Pomidorki przekrój na połówki, a ogórka, czerwoną cebulę i ser typu feta w kostkę̨.
Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę posiekanych listków mięty, 1 lub 2 łyżki Sosu Czosnkowego Winiary oraz sól i pieprz do smaku. Całość delikatnie wymieszaj.
Chlebki pita przekrój na połówki i rozchyl, aby posmarować wnętrze Sosem Czosnkowym Winiary. Do tak przygotowanych wkładaj klopsiki i przygotowaną sałatkę z serem typu feta.
Gotowe pity udekoruj listkami mięty i Sosem Czosnkowym Winiary wyciśniętym z butelki.