Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortilla smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Można wykorzystać ją zarówno w roli naleśnika, jak i w roli ciasta na pizzę. Dzięki gotowym plackom przygotowanie tego popularnego dania zajmuje znacznie mniej czasu i jest o wiele prostsze. Co więcej, pizza z tortilli smakuje świetnie również wtedy, kiedy już ostygnie. Jeśli lubisz kuchnię włoską i meksykańską, to połączenie powinno przypaść Ci do gustu. Prezentowany przepis na pizzę z tortilli możesz modyfikować wedle uznania, zmieniając dodatki i urozmaicając stosowane sosy (my proponujemy Sos Czosnkowy WINIARY). W końcu kulinarne gusta Twoich gości mogą mocno się od siebie różnić.
Jak zrobić pizzę z tortilli w piekarniku?
Przepis na pizzę z tortilli to idealny przykład na to, w jak prosty sposób można ułatwiać sobie przygotowywanie posiłków na co dzień. Gotowe placki, dostępne w każdym markecie, świetnie sprawdzają się jako baza do pizzy. Nie musisz zatem zagniatać ciasta, czekać aż wyrośnie i formować placków - wystarczy, że wyjmiesz je z opakowania. Jeśli interesują Cię zapiekane mini tortille, z dużych placków wytnij mniejsze. Możesz posłużyć się przy tym na przykład miseczką czy szklanką. Takie małe przekąski "na jeden kęs" są najlepsze na przyjęcia, ponieważ nie trzeba jeść ich nożem i widelcem. Proces przygotowania pizzy z tortilli nie należy do skomplikowanych. Na gotowy placek wykładamy ketchup łagodny WINIARY, a następnie posypujemy go tartym serem mozzarella. Teraz wystarczy położyć na pizzę ulubione dodatki: szynkę, pomidory, paprykę lub inne warzywa sezonowe. Pizza z tortilli piecze się bardzo szybko - powinna być gotowa po około 10 minutach. Po wyjęciu jej z pieca, możesz udekorować ją ulubionym sosem i posypać rukolą lub świeżymi listkami szpinaku.
Przepis na pizzę z tortilli - jak urozmaicić?
Pizza z tortilli w piekarniku to szybki i prosty sposób na stworzenie ulubionego dania z półproduktów. Taka pizza może zastąpić codzienny posiłek lub stanowić szybką, pożywną przekąskę. Jeśli mini pizza z tortilli ma służyć jako przystawka na imprezę, warto zadbać o stworzenie jej w kilku różnych odsłonach. Część osób lubi pizzę wegetariańską, część z dodatkami mięsnymi, a jeszcze inni nie boją się niebanalnych zestawień smaków słodko-ostrych czy słodko-słonych. Możesz zatem poeksperymentować zarówno z dodatkami, jak i z sosami. Ciekawe doznania smakowe zapewni gościom między innymi pizza z gruszką i gorgonzolą. Zainspiruj się recepturami z ulubionych pizzerii, jeśli obawiasz się kulinarnej wpadki - sprawdzone połączenia pozwolą zadowolić największych wielbicieli tego słynnego włoskiego dania.
Pomidor pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w kostkę.
Placki tortilli połóż na blaszce do pieczenia. Jeśli masz duże tortille możesz wykroić z nich mniejsze np. przy pomocy szklanki albo miseczki.
Placki posmaruj ketchupem i posyp tartym serem. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz salami.
Tak przygotowane pizze wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 10-15 minut. Po upieczeniu udekoruj sosem czosnkowym oraz posyp rukolą.
Wskazówka: dodatki do pizzy możesz dowolnie zmieniać. Sięgaj zwłaszcza po sezonowe warzywa. W czasie karnawału najlepiej sprawdzi się pieczony burak lub czosnek, a nawet gruszka. Z dodatkiem gorgonzoli stworzy niezwykle apetyczne połączenie.