Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz lekkie dania? A może szukasz przepisu, który urozmaici Twoje wiosenne i letnie posiłki? Jeśli ta, to świetnie się składa, bo mamy przepis w sam raz dla Ciebie. Taka kolorowa miska Buddy pełna pyszności to dobry pomysł na posiłek z wykorzystaniem Twoich ulubionych składników. Dzięki temu, że możesz dodać do niego dowolne składniki, za każdym razem będzie smakować trochę inaczej i nie znudzi się Tobie oraz Twoim bliskim.
Miska Buddy – danie w stylu zero waste
Czy zostało ci trochę ryżu? A może masz w lodówce kawałki warzyw albo resztę pieczeni i nie wiesz, jak wykorzystać te składniki? Miska Buddy to idealny sposób na spożytkowanie tego, co akurat masz pod ręką. W prosty sposób możesz dopasować to danie do swojej diety i przygotować je na wiele sposobów - w wersji wegetariańskiej, wegańskiej lub mięsnej. Zazwyczaj serwuje się je na zimno w głębokiej misce, aby wszystkie składniki mogły się ze sobą połączyć.
Miska Buddy - przepis
W naszym przepisie na miskę Buddy znajdziesz ogórki, marchewkę, awokado, ciecierzycę oraz ser feta, a także ugotowany ryż (np. z wczorajszego obiadu) i przyprawy. Jeśli chcesz, możesz dodać też posiekane, świeże zioła. Życzymy smacznego!
Ogórka umyj i pokrój w słupki. Marchewkę obierz i pokrój w cieniutkie paseczki za pomocą noża do julienne lub temperówki do warzyw. Awokado pokrój w cienkie plasterki, a fetę w drobną kostkę.
Przygotuj dressing. Wymieszaj jogurt, serek śmietankowy, olej i przyprawę Maggi.
W dużej misce umieść ugotowany ryż, na wierzchu połóż ogórki, marchewkę, ciecierzycę, fetę i awokado. Skrop sokiem z cytryny i polej dressingiem.