Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Własnoręcznie wykonane miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego zachwycają niepowtarzalnym urokiem. W końcu każda z nich to prawdziwe rękodzieło. Nie są zbyt pracochłonne. Cierpliwości potrzeba tylko przy oczekiwaniu, aż ciasto wyrośnie. Ale przed świętami jest tyle rzeczy do zrobienia, że spokojnie można się w tym czasie zająć innymi sprawami, na przykład przygotowaniem wielkanocnej zupy.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i szczyptę cukru.
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozprowadzamy drożdże, dodajemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i resztę wody. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce, w misce, przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 4 równe części.
Każdą część formujemy w bułeczkę – najpierw w kulkę, potem ją spłaszczamy, zawijamy brzegi do środka, znów spłaszczamy i znów zawijamy brzegi do środka. Obracamy bułeczkę tak, aby miejsce, w które zawijaliśmy brzegi, było pod spodem.
Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.
Kulki smarujemy żółtkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Kiedy upieczone bułeczki wystygną, odcinamy wierzch, wydrążamy, smarujemy środek białkiem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 st. C (dzięki temu miseczki nie będą przeciekać, a także lekko stwardnieją).