Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poznaj japońską rozgrzewającą zupę miso z makaronem z dużą ilością świeżych warzyw i tofu. To świetny pomysł na obiad w gronie przyjaciół oraz rozgrzewającą zupę w brzydki jesienny dzień.
Ramen to potrawa, która jest kultowa nawet w popkulturze. W kulturze japońskiej ramen ma już swoje stałe miejsce tak jak pierogi w kulturze polskiej. W kulturze koreańskiej zaproszenie na ramen stanowi wymówkę, aby spotkać się na romantycznej randce. O jej wyjątkowości świadczą dwa elementy — bulion i makaron ramen. Miso ramen to jeden z podstawowych, najbardziej popularnych bulionów wykorzystywanych do przygotowania tej zupy. Lekka pasta miso wykonana ze sfermentowanego ryżu i soi nadaje ramenowi charakterystyczny smak. Tymczasem makaron to stały składnik perfekcyjnego ramenu. Od typowego makaronu pszennego różni go niezwykła sprężystość, którą makaron do ramenu zawdzięcza dodatkowi kansui. Dzięki kansui makaron jest sprężysty, ale nie gumowaty i zapewnia podniebieniu wyjątkowe doświadczenie.
Jak zrobić ramen w domu? Choć ramen może wydawać się skomplikowanym przepisem, zwłaszcza że nie należy do kuchni europejskiej, to jego przygotowanie wcale nie musi być trudne! Przeczytaj nasz przepis krok po kroku i przygotuj miso ramen z tofu, który będzie równie smaczny, jak w azjatyckiej restauracji! Zacznij od zamarynowania tofu w marynacie z imbiru, czosnku, sosu sojowego i oleju sezamowego. Następnie przygotuj jajka — jajko z płynnym żółtkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków w tej japońskiej zupie i nie warto go pomijać. Następnie przygotuj bulion miso — potrzebne będą bulion warzywny WINIARY, mleko migdałowe, woda i pasta miso. Do gotującej się zupy dodaj marchewki i pieczarki. Gdy warzywa będą gotować się w bulionie, wyjmij tofu z marynaty i podsmażaj je ok. 3 minuty ze wszystkich stron. Dzięki temu będzie bardziej chrupkie. Gdy bulion jest już gotowy, zalej nim makaron ramen ułożony w wysokiej misce. Do miski z ramenem dodaj jajko, podsmażone marynowane tofu i szczypiorek. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardziej autentycznego smaku, dodaj do zupy trochę wakame. W wersji wegańskiej możesz zrezygnować z jajka, a fani ostrzejszych smaków mogą pokusić się o przyprawienie zupy kilkoma kroplami sosu tabasco.
Miso ramen to wspaniała propozycja zupy, która z powodzeniem stanie się pełnoprawnym daniem obiadowym, a przy tym zawsze poprawi Ci nastrój. Zupa ramen to definicja comfort food w jednej misce, wypełnionej warzywami i tofu. To jedzenie, które wywoła u Ciebie uśmiech. Po prostu "oishi" - po japońsku oznacza "pyszne".
Obierz i wyciśnij imbir i czosnek. Wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym do marynaty. Tofu osusz, pokrój w kostkę i zamarynuj.
W rondelku podgrzej ok. 2 litry wody i gotuj w niej jajka przez ok. 7 minut. Odłóż jajka na bok do przestudzenia. Dodaj ramen do wody, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie pokrój dymkę w krążki. Odłóż 2 łyżki zielonych krążków dymki do dekoracji. Marchewki obierz i pokrój w paski. Pieczarki oczyść papierem kuchennym, przekrój na pół i pokrój w plastry.
Wlej wodę i mleko migdałowe do rondla, dodaj bulion warzywny WINIARY i lekką pastę miso. Dodaj warzywa i gotuj ok. 2-3 minuty.
Podsmaż tofu na małej patelni przez około 3 minuty. W międzyczasie obierz jajka i pokrój je wzdłuż na pół.
Włóż połowę makaronu do dużej miski. Na makaron połóż gorącą zupę miso i warzywa. Na wierzchu zupy ułóż kostki tofu i połówki jajek. Podawaj udekorowane pozostałymi krążkami cebuli dymki, kiełkami i kolendrą. Dopraw do smaku ostrym sosem tabasco.
Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była jeszcze bardziej autentyczna, dodaj trochę więcej wakame. Wakame to brunatna alga, która rośnie u wybrzeży Japonii, Korei i Chin. Wakame daje przyjemny morski posmak i ma chrupiącą konsystencję. Może być używane na surowo lub po ugotowaniu. W azjatyckich sklepach można dostać wakame przez cały rok.