Ogórki są smacznym, a przy tym bardzo zdrowym warzywem. Ilość ich zastosowań w polskiej kuchni jest bardzo duża. Chętnie sięgamy po ogórki konserwowe, kiszone, małosolne. Zupa ogórkowa to klasyk domowej kuchni. Warto jednak sięgać także po świeże zielone ogórki, zwłaszcza w sezonie. Możemy łatwo je wprowadzić do menu w formie mizerii. Klasyczną
mizerię przyrządza się ze śmietaną, która – choć smaczna – nie jest jednak zbyt dietetyczna. Jeśli dbasz o linię, lepiej zastąpić ją jogurtem. Dlatego
mizeria z jogurtem naturalnym to świetny wybór!
Przepis na mizerię z jogurtem naturalnym jest banalnie prosty. Wystarczy obrać świeże zielone ogórki (po jednej sztuce na porcję) i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Warto przełożyć starte ogórki do sitka i ręką delikatnie odcisnąć nadmiar wody. Następnie dodajemy do ogórków przyprawy: pieprz, sól, cukier i odrobinę octu. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt (po 100 mililitrów na porcję) i znów mieszamy do połączenia składników.
Mizeria z jogurtem naturalnym gotowa! Najlepiej podawać ją chwilę po przygotowaniu.
Mizeria z jogurtem naturalnym to świetny dodatek do dań mięsnych. Komponuje się fantastycznie zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną czy wołowiną. Jej świeży smak i soczystość doskonale kontrują smażone potrawy, tworząc wyważoną i pyszną kompozycję.