Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lato to okazja to zjedzenia wielu pysznych, młodych warzyw. W okresie wakacyjnym dobrze sięgać po ziemniaczki, bób czy fasolkę szparagową. Warto w swoich planach uwzględnić także inną, podobną potrawę. Świetnym pomysłem będzie kapusta z bułką tartą! Młoda kapusta jest dostępna dość krótko. Sezon trwa mniej więcej od czerwca do sierpnia. To idealny czas na przygotowanie opisanego dania.
Dla wegetarian kapusta biała gotowana z bułką tartą może być traktowana jako lekki lunch albo kolacja na ciepło. Jeśli na co dzień jadasz mięso, możesz wykorzystać smażoną młodą kapustę jako dodatek do głównego dania, który zastąpi surówkę albo inne gotowane warzywo, jak brokuł czy kalafior.
Naprawdę trudno o prostszy przepis, ponieważ wystarczy tutaj zaledwie kilka prostych składników. Jeśli chcesz wykorzystywać dostępność warzyw sezonowych, to danie powinno trafić na listę ulubionych posiłków na lato. Młoda kapusta to miła odmiana od jedzonych przez cały rok jarzyn, jak marchewka, ogórek czy pomidor. Na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jeść w bardziej urozmaicony sposób. Poza tym wygląda na talerzu naprawdę efektownie.
Podstawą sukcesu przy przygotowywaniu tego dania jest odpowiednie ugotowanie kapusty. Czas może się różnić w zależności od wielkości główki, mocy palnika czy rodzaju płyty grzejnej. Dlatego najlepiej sprawdzać za pomocą widelca, czy warzywo jest odpowiednio miękkie. Pamiętaj tylko, żeby skupić się na jego środku, a nie brzegach. Dobrze ugotowana kapusta będzie jednocześnie miękka i trochę chrupiąca.
Bułka tarta pasuje do młodej kapusty idealnie - podobnie jak do fasolki. Jeśli jednak chcesz wzbogacić smak o dodatkowe składniki, śmiało możesz posypać gotowe danie koperkiem albo szczypiorkiem. Możesz także dodać sól i pieprz w takich proporcjach, jakie najbardziej lubisz.
Jako samodzielne danie kapusta sprawdzi się z lekkim sosem - na przykład na bazie śmietany albo jogurtu. Jeśli nie uda się zjeść całej porcji za jednym razem, śmiało można odgrzać posiłek następnego dnia. Nie brakuje opinii, że doskonale smakuje także na zimno. Idealny obiad lub kolacja dla wegetarianina, przekąska albo dodatek do dania głównego, proste do przygotowania i na bazie sezonowych warzyw. Czego można chcieć więcej? To idealny przepis na lato!
Młodą kapustę przekrój na pół i wrzuć do zimnej, osolonej wody.
Gotuj do miękkości kapusty, zawsze sprawdzając środek kapusty. Powinno to zająć około 20-30 minut.
Na patelni rozpuść masło. Posyp bułką tartą, która po chwili smażenia powinna się zarumienić. Ugotowaną kapustę posyp zarumienioną bułką z masłem. Smacznego!
Beata