Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Młynci to nic innego, jak ukraińskie naleśniki - bardzo popularne w całej Ukrainie. Jest to niedrogie danie, które można przygotować z łatwo dostępnych składników oraz wykorzystać produkty, które akurat ma się pod ręką. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami to smaczny pomysł na obiad w stylu zero waste – dzięki niemu wykorzystasz ziemniaki, jakie zostaną Ci z poprzedniego obiadu.
Wytrawne naleśniki to ciekawa alternatywa dla doskonale znanych naleśników z serem, owocami czy z dżemem. W tym nowym, ukraińskim wydaniu posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami to pożywny posiłek dla całej rodziny – w sam raz nie tylko na weekend, ale też na co dzień. Możesz urozmaicić smak tego dania i serwować je z dodatkami, które lubią Twoi bliscy – pasują do nich np. kwaśna śmietana lub sos pomidorowy.
Przygotowanie młynci nie jest trudne ani nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zazwyczaj, po nadziewaniu młynci, smaży się je w głębokim tłuszczu – nie jest to zatem potrawa dietetyczna. My proponujemy wersję nieco lżejszą - podsmażoną na odrobinie masła lub oliwy. Dasz się skusić? Odkryj z WINIARY kuchnię naszych sąsiadów i przygotuj ukraińskie naleśniki, które z apetytem zjedzą zarówno dzieci, jak i dorośli. Młynci po lwowsku z mięsem i ziemniakami z pewnością urozmaicą Twoje codzienne menu, a bliscy będą prosić o dokładkę.
Wszystkie składniki ciasta (mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, cukier) dokładnie wymieszaj unikając grudek. Odstaw na 10 min.
Po tym czasie smaż na średnio rozgrzanej patelni do naleśników lub innej dużej z powłoką nieprzywierającą. Patelnię natłuszczaj od czasu do czasu przy pomocy pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego zamoczonego w oleju. Smaż niezbyt cienkie naleśniki, aż się lekko zarumienią z obu stron.
Aby przygotować farsz, na początku pokrój cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż, aż się lekko zarumieni.
Do cebuli dodaj mielone mięso i dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 10 min od czasu do czasu mieszając, aż mięso się lekko zarumieni, a cebula będzie miękka.
Mięso i cebulę dopraw papryką, musztardą oraz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Dodaj utłuczone ziemniaki i smaż całość jeszcze 5 min.
Na każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Zwiń w trójkąt lub kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmaż na oliwie lub maśle z obu stron, aby się zarumieniły. Podawaj z kwaśną śmietaną.