Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Listki pokrzywy dokładnie opłukujemy w sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy aby ociekły.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju z czosnkiem na złoty kolor.
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z cebulą.
Zalewamy bulionem warzywnym ponad poziom ziemniaków. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Liście pokrzywy szatkujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietanką.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem. Ciepłą przelewamy do miseczek i dekorujemy śmietaną.
Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i przed podaniem posypujemy nim zupę.