Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piernik kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na chwilę do namoczenia, energicznie mieszamy (można masę zmiksować blenderem, aby nie było żadnych grudek).
Orzechy i migdały siekamy, suszone owoce kroimy w kosteczkę, przedkładamy do garnka razem z rodzynkami. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy ok. 15 minut.
Dodajemy do garnka z bakaliami masę z piernika, mieszamy, dodajemy kompot i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności – cukrem lub miodem.