Modra kapusta z jabłkiem to bardzo popularny i lubiany dodatek do dań. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem mielonym, schabowym, jak i kaczką, roladą czy kluskami śląskimi. Uwielbiają ją wszyscy! Modra kapusta z jabłkiem najlepiej smakuje na ciepło, jednak z powodzeniem można ją podawać także zimną. Dodatek ten potrafi odmienić każde danie i smakuje doskonale! A do tego ma mnóstwo witamin!
Kapusta czerwona oraz jabłka to jedne z najczęściej używanych produktów w tradycyjnej polskiej kuchni. Nie sposób wyobrazić sobie kuchni śląskiej bez modrej kapusty. Nie dość, że to warzywo jest bardzo smaczne, to jeszcze ma mnóstwo wartości prozdrowotnych. Intensywny, czerwony kolor oznacza, że obecne są w niej antyoksydanty. Są to substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Warto jeść kapustę czerwoną, ponieważ zawiera mnogość witamin i minerałów: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy A, D, C, E oraz z grupy B. Podobnie z jabłkiem- jedno jabłko dziennie może zapobiec wielu chorobom. Zawarty w tych owocach kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ jest to istotny składnik odżywczy dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto zawarte tam inne witaminy i minerały wzmacniają odporność i wspomagają funkcjonowanie wielu narządów.
Kapusta czerwona z jabłkiem to tradycyjne danie, które można najczęściej spotkać w kuchni śląskiej. Jej przygotowanie w różnych regionach może wyglądać inaczej, ale zawsze chodzi o jedno- o wydobycie smaku ze składników i idealne podduszenie warzywa. Aby przygotować modrą kapustę z jabłkiem, potrzebujemy kapustę czerwoną, cebulę, jabłko, słoninę, cukier, ocet, sól i pieprz. Cebulę musimy pokroić w kostkę, a kapustę dość grubo poszatkować. Wrzucamy ją do garnka, wlewamy wodę i dusimy. Kiedy kapusta przebywa w garnku, na patelni możemy podsmażyć pokrojoną słoninę razem z cebulą. Gdy zobaczymy, że wszystko się ładnie zarumieniło, dodajemy ocet, całość mieszamy i ściągamy z ognia. Obrane jabłko musimy zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Dodajemy tam również wcześniej usmażoną cebulkę z boczkiem i octem, sól, cukier i pieprz. Pozostaje nam tylko poddusić to wszystko przez kilka minut. Całość można już wykładać na talerz i zajadać ze smakiem.
Niedzielny obiad ze schabowym, ziemniakami i modrą kapustą z jabłkiem to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może spotkać człowieka po całym tygodniu ciężkiej pracy. Dodatek z kapusty jest szybki w przygotowaniu i ciekawszy niż typowe buraczki. Robi się go bardzo szybko i pasuje do wielu dań. Sprawdza się tu powiedzenie, że prostota jest zawsze najlepsza.
Jacek