Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Muffinki dyniowe to bardzo delikatne i aromatyczne słodkości do kawy lub na dzień dobry. To, co je wyróżnia to wyrazisty i słodki smak. Z powodzeniem można posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą lub posmarować dżemem dyniowym. Dzięki proszkowi do pieczenia wyrosną niezwykle pulchne. Ich wykonanie nie sprawi Ci żadnych trudności!
Doskonały przepis na muffinki dyniowe
Przepis na muffinki dyniowe to coś, co pokocha każdy. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące w wypiekach. Muffinki są niezwykle proste w wykonaniu, a jakże efektowne. Ich niepowtarzalny smak zaskoczy każdego gościa. Do przygotowania smakołyku potrzebujesz jedynie podstawowych składników. Najważniejszy będzie tu mus dyniowy, który wykonasz gotując dynię na parze lub piekąc ją w piekarniku, a następnie miksując. Inne potrzebne składniki to: cukier trzcinowy, jajko jogurt naturalny, mąka pszenna, budyń o smaku waniliowym WINIARY, proszek do pieczenia, olej roślinny, cukier wanilinowy, pestki dyni oraz opcjonalne składniki do udekorowania - dżem dyniowy, cukier puder czy czekolada. Przygotowanie musu zajmie Ci około 20 minut, a kolejne kroki to około 25 minut. Łączny czas przygotowywania oraz pieczenia babeczek to około 85 minut.
Muffinki dyniowe na każdą okazję
Muffinki dyniowe to doskonała przekąska na każdą okazję. Kojarzące się z jesienią, doskonale wpisują się w panujący za oknem krajobraz. Szeroka dostępność dyni w sklepach sprawia, że będą idealnym poczęstunkiem dla każdego. Pyszne, mięciutkie i delikatne babeczki mogą stanowić codzienną przekąskę lub zagościć na stole podczas wizyty gości. Prostota i szybkość przygotowania sprawia, że przygotujesz je w błyskawicznym tempie nawet wtedy, gdy przybędzie ktoś niespodziewany. Bez względu na to, czy mowa o spotkaniu rodzinnym czy przyjacielskim, niepowtarzalny smak muffinek dyniowych zaskoczy każdego.
Muffinki dyniowe dla dzieci i nie tylko
Muffinki dyniowe coraz chętniej wybierane są nie tylko na spotkania dla dorosłych, ale też dla dzieci. Dzisiejszy świat dąży bowiem do zdrowego odżywiania. Muffinki dyniowe to odpowiedź na wszystkie potrzeby. Najmłodsi będą mogli cieszyć się smakiem aromatycznych przekąsek, a rodzice nie będą musieli ograniczyć swoich pociech w spożywaniu ich. Propozycja jest bowiem nie tylko słodka, ale też zdrowa. Udekorowanie muffinek w tym przypadku odgrywa niezwykle ważną rolę. Aby zachęcić dzieci do spożywania zdrowszych przekąsek śmiało możemy ozdobić je roztopioną czekoladą czy też posypać kakao i cukrem pudrem. Równie dobrze sprawdzi się tu dowolny dżem bądź krem orzechowy.
Przygotować mus dyniowy gotując warzywa na parze lub piekąc je w piekarniku.Następnie wystudzić je i zmiksować.
Wymieszać w misce jajko z jogurtem i cukrem przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać mus dyniowy, cukier waniliowy i olej. Połączyć starannie wszystkie składniki.
W drugiej miseczce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać pestki dyni i szczyptę soli.
Płynną masę wlać do mąki. Całość wymieszać aż do połączenia się składników.
Napełnić foremki (lub papilotki) do ich 3/4 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok.20-25 minut w temp.180 st. aż do zarumienienia wierzchu.
Babeczki wystudzić na kratce kuchennej
Po ostygnięciu, babeczki można podawać bez dodatków lub oprószyć je cukrem pudrem, a także ozdobić dżemem dyniowym.
(Brak tytułu)