Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Muffinki mac and cheese to pyszne, oryginalne danie, które urozmaici Twoje menu. Możesz je przygotować na co dzień albo na specjalne okazje, np. na rodzinne przyjęcie, urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Z tym przepisem przygotujesz zaskakujące danie, które zaciekawi małych i dużych smakoszy. Każdy z nich będzie chciał spróbować tych niebanalnych babeczek.
Muffinki mac and cheese – wytrawne babeczki dla całej rodziny
Do tej pory muffinki kojarzyły Ci się tylko ze słodkimi wypiekami? Czas to zmienić! Delikatny makaron otulony kremowym sosem serowym, podawany w formie poręcznych muffinów, to smakowa uczta. Możesz przygotować ją jako przekąskę między posiłkami albo jako danie główne. W przypadku dania obiadowego, uzupełnij je sałatką lub surówką z ulubionych warzyw lub pikli. Te wytrawne muffinki to nasz sprawdzony przepis na uśmiech i dobry humor nawet w deszczową pogodę. Soczysty makaron i kremowy ser łączą się, tworząc coś pysznego, a nietypowa forma podania tylko podkreśla charakter tego dania. Smacznego!
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu al’dente.
Do garnka wlej 700 ml wody i dodaj zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj, a następnie dodaj 200 g startego sera (odrobinę sera zostaw na później) i wymieszaj. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu.
Foremkę na muffinki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż kawałkami papieru do pieczenia. Wypełnij foremkę makaronem wymieszanym z sosem do połowy.
W każdą babeczkę wciśnij lekko kulkę mozzarelli. (Możesz również dodać ostrą papryczkę). Całość przykryj pozostałym makaronem i posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 20-30 min.