Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dlaczego warto piec muffiny marchewkowe
Marchewkowe muffinki to propozycja deseru, który łączy wartości odżywcze i pyszny smak. Dodanie marchewek do muffinów sprawia, że stają się one zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Są wilgotne, aromatyczne i pełne smaku, co czyni je idealnym wyborem na śniadanie, przekąskę lub deser czy kolację. Dzięki naturalnej słodyczy marchwi, można ograniczyć ilość dodanego cukru, co czyni je zdrowszą opcją dla dzieci i dorosłych. Łatwość i szybki czas przygotowania sprawiają, że muffinki z marchewki są doskonałym wyborem dla osób, które chcą upiec coś smacznego w krótkim czasie.
Składniki niezbędne do przygotowania muffinów marchewkowych
Aby upiec pyszne muffinki marchewkowe, potrzebujesz kilku podstawowych składników - marchewki, mąka pszenna, proszek do pieczenia i soda oczyszczona, olej, cukier, jajka, garść czekolady i troszkę soli - zazwyczaj wszystkie te produkty mamy w domu.
Jeśli masz ochotę możesz też do muffinek przygotować krem na bazie serka śmietankowego lub mascarpone albo po prostu posypać ich wierzch cukrem pudrem
Krok po kroku - jak upiec idealne muffiny marchewkowe
Wystarczy tylko kilka kroków by przygotować pyszne muffinki z tartą marchewką. Zaczynamy od wymieszania wszystkich sypkich składników, takich jak cukier, cynamon, mąka, soda, proszek i sól, w jednej misce. W osobnej misce należy wymieszać jajka, olej i marchewkę. Następnie musimy połączyć mokre składniki z suchymi, a na końcu dodać pokruszoną czekoladę lub inne dodatki. Do masy możemy dodać też np. posiekane orzechy włoskie albo owoce kandyzowane. Ciasto może mieć grudki i nie musi być idealnie wymieszane. Teraz musimy już tylko przełożyć ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 15-20 minut.
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj tj. cukier, cynamon, mąkę, sodę, proszek i sól.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą jajko, olej i marchewkę.
Mokre składniki wymieszaj krótko z suchymi, na końcu dodając pokruszoną czekoladę lub inne dodatki. Ciasto może mieć grudki i nie musi być idealnie wymieszane na gładką masę.
Ciasto przełóż do foremki na muffiny wyłożonej papierem lub papilotkami.
Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz około 15-20 minut.