Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mus kawowy na zimno to pyszny, orzeźwiający deser w sam raz na gorące, lenie dni. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jesienią czy zimą. To wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie esencję aromatycznej kawy i aksamitną lekkość musu, tworząc małe co nieco, które zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.
Mus kawowy na zimno – słodka przyjemność dla miłośników kawy
To niezwykłe połączenie mocy kawy i delikatności śmietankowo-jajecznego musu. Przygotowanie tego deseru wymaga nieco czasu – musi on stężeć w lodówce przez kilka godzin. I to czekanie na pierwszy kęs jest największym wyzwaniem dla każdego łasucha. Przekonaj się, jak smakuje nasz mus i zanurz się w puszystym, kawowym kremie z dodatkiem chrupiącego karmelu. Do tego kawałek kruchego, maślanego ciasteczka – kto będzie w stanie oprzeć się takiej pyszności?
Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje deserowe menu – to coś w sam raz dla Ciebie! Taki zimny mus kawowy sprawdzi się jako codzienny deser, jak i coś na osłodę na wyjątkowe okazje.
Podgrzej mleko z kawą. Ubij 4 żółtka ze 100 g cukru i skrobią kukurydzianą, aż uzyskasz jasną śmietankę i wymieszaj ją z kawową masą; wymieszaj wszystko trzepaczką, następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, pilnując, aby mieszanina nie zagotowała się.
Żelatynę WINIARY wymieszaj w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w śmietance kawowej.
Ubij kremówkę i dodaj ją do wystudzonej śmietanki kawowej. Całość wymieszaj. Mus przelej do małych szklaneczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotuj karmel, podgrzewając w rondelku 50 g cukru i łyżeczkę wody, gdy nabierze charakterystycznego złotego koloru, wylej go na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie rozwiń ciasto kruche i wykrój podłużne kawałki. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Kruche ciastka podawaj ze szklankami musu, udekorowanymi kawałkami karmelu.