Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz proste desery i szukasz przepisów, które urozmaicą Twoje słodkie menu? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na mus z marakui, czyli bardzo prosty deser, który zrobisz z kilku składników. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ale tuż przed podaniem warto dobrze schłodzić mus w lodówce – wtedy smakuje najlepiej.
Mus z marakui sprawdzi się jako deser po obiedzie lub jako słodka przekąska na rodzinnej imprezie albo w czasie spotkania ze znajomymi. To małe co nieco zaskoczy swoim smakiem wielu fanów słodyczy. Gotowy mus świetnie prezentuje się w szklanych, przezroczystych naczyniach – w takiej wersji przyciągnie wzrok niejednego łasucha. Taki deser możesz przygotować niezależnie od pory roku.
Z łatwością dopasujesz ten przepis do siebie i tego, co akurat masz w swojej kuchni. Zamiast świeżej marakui możesz wykorzystać inne owoce albo przygotować polewę np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Zainspiruj się naszym przepisem na mus z marakui i ciesz się jego smakiem wspólnie z bliskimi. Smacznego!
W misie miksera umieść mleko skondensowane i dobrze schłodzone mleko zagęszczone. Dodaj pulpę z marakui. Ubijaj, aż masa podwoi swoją objętość.
Do masy mlecznej dodaj żelatynę WINIARY, rozpuszczoną wcześniej w ¼ szklanki wrzącej wody. Ubijaj dalej, aż składniki się połączą.
Umieścić masę w kilku szklankach lub pucharkach i wstaw do lodówki, aby mus dobrze się schłodził. Wierzch musu z marakui możesz udekorować miąższem ze świeżych owoców.