Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany pokrój na ok. 1-1,5 cm plastry i dokładnie posól z obu stron. Odstaw na minimum 15 min. Po tym czasie bakłażany powinny się „spocić”. Dokładnie je opłucz i wysusz.
Bakłażany ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20-30 min aż warzywa zrobią się miękkie.
W garnku rozgrzej masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zestaw z kuchenki i cały czas mieszając, powoli wlej mleko.
Wstaw z powrotem na kuchenkę i doprowadź do wrzenia, delikatnie podgrzewając i mieszając sos. Na końcu beszamel dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mielone mięso i dokładnie rozdrobnij. Smaż, aż zrobi się rumiane. Dodaj oregano, paprykę słodką, cynamon oraz czosnek i smaż ok. minutę. Dodaj sos WINIARY w słoiku i całość zagotuj.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oliwy i dokładnie rozprowadź. Na spód ułóż warstwę bakłażana. Wylej 1/3 sosu mięsnego i dokładnie rozprowadź.
Dodaj warstwę ziemniaków, a następnie kolejną warstwę mięsa. Następnie kolejna warstwa ziemniaków i mięsa. Na górze ułóż plastry bakłażana. Całość polej sosem beszamelowym i posyp tartym serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 45 min lub do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie.