Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, bo później będzie się jeszcze zapiekał w sosie.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę, siekamy, mieszamy z serkiem. <br/>Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. <br/>Pomidory siekamy, mieszamy ze słonecznikiem.<br/>Połowę dodajemy do szpinaku z twarożkiem, a połowę zostawiamy.
Muszle napełniamy farszem szpinakowym. <br/>
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy pomidorową – koncentrat z przyprawami Winiary, mieszamy z 1/2 szklanki bulionu.<br/>W sosie układamy napełnione farszem muszle.<br/> Posypujemy pozostałym słonecznikiem z suszonymi pomidorami oraz startym żółtym serem.<br/>
Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy gorące.