Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
„Przez żołądek do serca”. To przysłowie ma dla mnie szczególną moc, ponieważ właśnie w ten sposób zdobyłem serce miłości mojego życia, mojej najlepszej przyjaciółki, a obecnie żony. A w kuchni tak jak miłości – nie tolerujemy nudy i lubimy się zaskakiwać. Stąd mój specjalny przepis na walentynki – rozgrzewający krem pomidorowy.
Wyznaję zasadę, że zarówno w dobrej kuchni i jak w dobrej miłości, warto zawrzeć szczyptę zaskoczenia. By każdy kolejny kęs mógł ekscytować i pieścić kubki smakowe, jak w przypadku rozgrzewającego kremu pomidorowego. Poczuj dojrzałe w słońcu pomidory, aromatyczne korzenne warzywa, słodkawy pieczony czosnek, kremową ricottę lub orzeźwiającą kolendrę. Podziel się tą ekscytującą feerią smaków z ukochaną osobą i rozpieść ją wyjątkowym kremem pomidorowym, którego ciepło rozleje się przyjemnie po całym ciele i rozgrzeje Wasze serducha.
Smacznego Dnia Zakochanych!
Tomek – Zakochany W Zupach
Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.
Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.
Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.
Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.
Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.
Kiedy krem pomidorowy się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.
Krem pomidorowy podawaj gorący, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowany listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropiony odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.