Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C grzanie góra/dół (170 °C w konwekcji).
Przygotuj nadzienie do udek: zamarynuj rodzynki w winie porto na 15 minut.
Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół, wyjmij rdzeń i pokrój w bardzo drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z grubsza posiekaj orzechy pekan. Majeranek umyj, osusz, obierz listki i posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Udka z gęsi umyj, osusz i przytnij ostrym nożem kość. Odetnij tłuszcz. Posmaruj wnętrze mięsa musztardą delikatesową. Dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż nadzienie w kieszeniach udek. Otwór zapnij na krzyż drewnianym szpikulcem i zawiąż w poprzek nitką kuchenną (jak sznurowadła). Całość dopraw solą, pieprzem i umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryj i piecz w piekarniku przez 60 minut. Następnie piecz przez kolejne 30 minut bez pokrywki.
Czerwone wino wymieszaj z wodą i stopniowo dolewaj. Wyjmij udka i trzymaj je w cieple.
Do wywaru mięsnego dodaj 500 ml wody i przelej do rondla. Dodaj Sos pieczeniowy ciemny WINIARY i zagotuj. Udka z gęsi podawaj z sosem. Do dania świetnie pasują knedle lub kluski śląskie i modra kapusta.