Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nadziewany udziec z indyka - danie, które świetnie sprawdzi się podczas każdego, rodzinnego obiadu i nie tylko. Okazuje się, że jego przygotowanie nie jest aż tak wymagające, jak mogłoby się to wydawać. Przepis na udziec z indyka bez kości jest dość oczywisty - kilka składników, aromatyczne zioła i wszechobecny czosnek pozwoli wykreować niesamowitą potrawę. Wystarczy chwilę spędzić w kuchni, by przygotować danie na każdą okazję. Taki pomysł na udziec z indyka sprawdzi się zarówno w jako główne danie obiadowe, ale także danie na rodzinny obiad, urodziny czy inne przyjęcie. Jeśli więc poszukujemy smacznego pomysłu na obiad, a w sieci nie ma zbyt wiele inspiracji, to udziec z indyka bez kości w aromatycznej marynacie sprawdzi się idealnie!
Udziec z indyka bez kości z farszem - jak można urozmaicić marynatę?
Standardowa marynata, w której przez co najmniej dwie godziny powinien moczyć się udziec z indyka bez kości, bazuje na czerwonym winie, czosnku, ziołach oraz oliwie z oliwek. Nie da się ukryć, że wspaniale komponuje się ona z delikatnym, indyczym mięsem. Jednocześnie warto pamiętać, że jest to marynata ziołowa z aromatem wina. Jednocześnie można skorzystać także z innych pomysłów na marynaty, które powinny dopasować się do naszych preferencji smakowych. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest marynata z chilli i sokiem z limonki. Nada ona mięsu z indyka wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, to równie dobrze możemy przygotować nadziewany udziec z indyka bez kości w marynacie z piwa, miodu i czosnku. Tak naprawdę kompozycje składników, z których wykonamy marynatę zależy tylko i wyłącznie od nas. Możemy popisać się naszą kreatywnością, ale możemy też pozostać wierni tradycji!
Z czym można serwować nadziewany udziec z indyka bez kości?
Smakowite i soczyste płaty mięsa indyczego, w towarzystwie wyśmienitego farszu to gotowy pomysł na obiad! Jeśli jednak zastanawiamy się, z czym taki udziec z indyka bez kości można serwować, to nie da się tu udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Mięso to będzie świetnie komponować się z młodymi ziemniakami i zestawem surówek, ale równie dobrze dopasuje się ono do ryżu. Bez większych problemów można także serwować udziec z indyka bez kości z frytkami - w wersji nowoczesnej lub z kaszą bulgur - w wersji niskokalorycznej. Dodatkowo, do nadziewanego udźca z indyka pasują również różnorodne sosy - czosnkowy, pomidorowy i pikantny. Je również można przygotować własnoręcznie!
Z udźca usuń kości i rozkrój, aby powstał duży płat.
Wszystkie składniki marynaty oprócz czosnku zagotuj i ostudź.
Dodaj pokrojony czosnek.
Następnie zalej mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki, wyjmij i osusz.
Mięso mielone połącz z bułką tartą i jajkiem. Dopraw Przyprawą w płynie, solą i pieprzem. Osuszony udziec posmaruj farszem, zwiń, obwiąż nicią.
W głębokiej patelni rozpuść masło, włóż mięso i obsmaż na rumiano przez 10-15 minut.
Podlej przecedzoną marynatą i duś do miękkości około 60 minut.
Podawaj na ciepło.