Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesteś głodny i masz ochotę na coś pysznego? Naleśniki to zawsze dobry pomysł. Spróbuj naleśników crespelle po włosku (florencku): z pysznym nadzieniem warzywno-serowym. Naleśniki z ricottą ze szpinakiem zapiecz w piekarniku z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY i parmezanem. Szpinak z ricottą świetnie będzie nadawać się również jako dodatek do makaronu. Danie świetnie będzie smakowało ze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.
Rozmroź liście szpinaku.
Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, jajka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 150 ml mleka i sól. Pozwól mieszaninie namoczyć się przez 30 minut.
W czasie oczekiwania wyciśnij rozmrożony szpinak i drobno go posiekaj. Oczyść i umyj cukinię i pokrój w drobną kostkę. Umyj pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Przygotuj nadzienie do naleśników: wymieszaj ricottę z sosem śmietanowo-koperkowym WINIARY oraz szpinakiem i kostkami cukinii.
Rozgrzej piekarnik do 200°C w funkcji grzanie góra/dół (lub 170 st. C w konwekcji).
Podgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego na powlekanej patelni i wysmaż na niej ok. 6 cienkich naleśników (o średnicy 15 cm). Na gotowym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zroluj i ułóż obok siebie w płaskim naczyniu do pieczenia.
Przygotuj sos: do rondla wlej 200 ml wody i 50 ml śmietany i wsyp opakowanie sosu śmietanowo-koperkowego WINIARY. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Doprowadź do wrzenia, mieszając. Dodaj pomidory i polej sosem naleśniki.
Naleśniki posyp parmezanem. Piecz w piekarniku około 30 minut.