Naleśniki są częstym gościem na polskich stołach. Podawane z serem, dżemem, konfiturą czy kremem czekoladowym stanowią pyszny deser, a nawet słodki obiad. To bardzo proste w przygotowaniu danie, do którego potrzeba naprawdę niewiele składników, jest często pierwszą potrawą, jaką przygotowują młodzi kucharze. Możesz zrobić je razem z dziećmi albo usmażyć na szybko kilka naleśników, gdy masz ochotę na słodkie co nieco. Czy wiesz jednak, że naleśniki mogą stać się pełnowymiarowym daniem obiadowym? W wielu restauracjach wytrawne naleśniki są serwowane przez cały dzień, również jako forma lunchu. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować zapiekane naleśniki po bolońsku — prosty i szybki przepis do przygotowania samodzielnie w domu.
Jak zrobić naleśniki zapiekane po bolońsku? Zacznij od przygotowania farszu, aby miał czas nieco się przestudzić, zanim usmażysz naleśniki. Warzywa drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Podsmażaj je wraz z papryką przez kilka minut, po czym dodaj mielone mięso wieprzowe. Mięso z warzywami powinno smażyć się przez ok. kwadrans tak, aby było dobrze wysmażone. Następnie na patelnię wlej WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po bolońsku wraz ze 125 ml wody (nieco ponad pół szklanki). Duś farsz tak długo, aby woda odparowała i na patelni został sam gęsty, aromatyczny sos z mięsem.
Przejdź do smażenia naleśników. Potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, sól, woda i oliwa. To najbardziej klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe, które sprawdzi się w każdym polskim domu. Połącz te składniki w jedną masę, po czym smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Jeśli masa jest zbyt rzadka, możesz dodać mąki — jeśli zbyt gęsta, analogicznie dodaj nieco wody. Z przepisu WINIARY powinno powstać ok. 8 złotych, smacznych naleśników.
Czas na przygotowanie dania do pieczenia. Posmaruj wszystkie naleśniki farszem i zwiń je w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Tak przygotowane naleśniki posmaruj jeszcze odrobiną koncentratu pomidorowego i wstaw do piekarnika. Naleśniki zapiekane po bolońsku powinny piec się przez około kwadrans w 180 stopniach. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp danie startym serem — ser rozpuści się i otoczy naleśniki smaczną kołderką. Danie jest gotowe, gdy ser przypiecze się na złoto. Gotowe! Możesz rozkoszować się tym prostym i pysznym daniem z rodziną lub znajomymi. To też świetny pomysł na obiad, gdy za oknem panuje plucha.
Spodobał Ci się nasz pomysł na naleśniki zapiekane po bolońsku? Sprawdź, jakie inne przepisy przygotowaliśmy dla Ciebie w WINIARY.