Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aby przygotować ciasto na naleśniki, zmiksuj ze sobą jajka, mleko, sól, mąkę i roztopione masło (2 łyżki). Naleśniki powinny być cienkie.
Paprykę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz, aż lekko się przypali – przez ok. 20–30 min. Po tym czasie przełóż ją do foliowego worka i odstaw do wystudzenia. W międzyczasie ugotuj ryż.
Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni z rozgrzaną oliwą smaż krótko kurczaka, aż stanie się rumiany. Dodaj cebulę i smaż do momentu, gdy zmięknie. W osobnym rondelku wymieszaj zawartość opakowania Pomysłu na... spaghetti Napoli WINIARY z kostką bulionową WINIARY i wodą (ok. 250 ml). Zagotuj. Usmażonego kurczaka wymieszaj z ryżem i kukurydzą. Dodaj połowę sosu.
Papryki pokrój w paski, a dymkę posiekaj. Całość wymieszaj. Powstałym farszem napełniaj naleśniki formuj je w rulony. Tak przygotowane umieść w naczyniu do zapiekania. Posmaruj pozostałym sosem, posyp serem i przekrojonymi na pół pomidorkami. Naleśniki zapiekaj ok.20–30 min w temperaturze 190–200°C.
Renata