Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Naleśniki kojarzą się przede wszystkim z daniem podawanym ze słodkimi dodatkami, takimi jak owoce, bakalie, serek mascarpone czy czekoladowe, słodkie nadzienia. Dla tych, którzy lubią jeść naleśniki pod każdą możliwą postacią mamy naleśniki ze szpinakiem, białym serem i suszonymi pomidorami. Taka słona odmiana na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naleśnikowych dań. Polecamy!
Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i zmiksuj lub energicznie wymieszaj na jednolitą, lejącą masę. Odstaw ciasto na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak umyj, wysusz na papierowym ręczniku. Jeśli listki są grube możesz je przesiekać. Podsmaż szpinak na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Dodaj czosnek i duś aż szpinak zmięknie - 2-3 minuty.
W misce połącz biały ser, jogurt, szpinak i odsączone z oleju, posiekane suszone pomidory. Dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie masła lub oleju. Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Naleśniki odwracaj i zdejmuj z patelni jak ładnie się zarumienią.
Na każdy naleśniki nałóż ok. 2-3 łyżki farszu i zawiń w rulon. Smacznego!