Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasi Goreng to znane i lubiane danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Obecnie jest ono popularne głównie w Indonezji i to właśnie tu zostało nieco zmodyfikowane. Nasi Goreng tłumaczone jest dosłownie jako „smażony ryż”, bo to właśnie on jest bazą całej potrawy. W podstawowej wersji był to ryż z dodatkiem smażonej cebuli i przypraw. Teraz istnieje wiele, znacznie bogatszych, wariacji na temat tego dania. Mamy dla Ciebie jedną z nich.
Nasi Goreng – podróż po indonezyjskich smakach
Nasi Goreng to kwintesencja indonezyjskiej kuchni, łącząca w sobie prostotę przygotowania i głębię smaku. Kluczowym elementem tego dania jest ryż – najpierw ugotowany, a następnie podsmażony na patelni z pozostałymi składnikami i przyprawami. Do zrobienia Nasi Goreng z naszego przepisu nie potrzebujesz wyszukanych dodatków. Wystarczą mięso mielone, czosnek, papryczka chili, cebula oraz przyprawy, czyli MAGGI, curry, sól i pieprz. Czasami Nasi Goreng podaje się z jajkiem sadzonym, które jest umieszczane na wierzchu potrawy, co dodaje jej dodatkowej tekstury i smaku. Smacznego!
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, mieszając, aż stanie się brązowe i chrupiące. Przypraw solą i pieprzem.
Do mięsa dodaj czosnek, chili i cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się karmelizować, około 3-4 minuty.
Dodaj ryż i curry, mieszając dokładnie, aby wszystkie składniki były równomiernie rozprowadzone i ryż był dobrze pokryty przyprawami. Smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej przyprawę MAGGI i kontynuuj smażenie, mieszając, aż wszystko będzie gorące i aromatyczne.
Przełóż ryż na talerze. Na wierzchu każdej porcji możesz położyć smażone jajko sadzone. Posyp danie posiekanym szczypiorem i podawaj z ćwiartkami limonki.