Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz kuchnię azjatycką? A może szukasz przepisu na proste i szybkie przekąski inspirowane kuchniami świata? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. To nasz przepis na nems, czyli smażone sajgonki z papieru ryżowego nadziewane krewetkami, makaronem ryżowym, grzybami i curry.
Nems – azjatyckie sajgonki na przekąskę
Smażone sajgonki są szczególnie popularne w Tajlandii i na Filipinach. To właśnie ta wersja sajgonek stała się inspiracją dla nems. W naszym przepisie na nems w miękki, namoczony papier ryżowy owijamy krewetki, makaron ryżowy, grzyby, przyprawę curry itd. Smak przekąsek podkreślają też kostki bulionu warzywnego WINIARY. Ale to nie jedyna opcja. Do nadzienia możesz wykorzystać inne warzywa, krewetki zastąpić innym mięsem, np. mięsem mielonym lub szarpaną wieprzowiną. Możliwości jakie daje ta przekąska danie jest więc nieskończenie wiele. Wszystko zależy od tego co lubisz i co masz pod ręką.
Usmażone na chrupko nems możesz podawać z sosem sojowym lub ulubionymi sosami WINIARY oraz lekką sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Makaron ryżowy i suszone grzyby zalej dużą ilością gorącej wody, a następnie odcedź.
Obierz krewetki. Posiekaj je razem z grzybami. Obierz cebulę i pokrój ją drobno.
Wymieszaj krewetki, cebulę, makaron ryżowy, grzyby. Rozdrobnij kostki bulionu warzywnego WINIARY w mleku kokosowym i dodaj curry.
Zanurzaj arkusze papieru ryżowego jeden po drugim w dużej ilości gorącej wody, aby je zmiękczyć. Zwilżony papier ryżowy połóż przed sobą na ściereczce i udekoruj łyżką farszu. Zawiń brzegi i mocno zwiń sajgonki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
Rozgrzej olej do smażenia, zanurz sajgonki i poczekaj, aż się zarumienią. Odcedź i natychmiast podawaj.