Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa niemiecka z mięsem mielonym i trzema serami to danie wysokokaloryczne, które z pewnością zastąpi dwudaniowy obiad. Zupa jest gęsta i treściwa, przyjemnie rozgrzewa w nawet najzimniejszy zimowy dzień. Jej trzy podstawowe składniki to mięso mielone, sery i por. Do przepisu najlepiej wykorzystać trzy rodzaje sera, jednak równie dobrze może to być tylko jeden rodzaj lub aż cztery. Wszystko zależy od Twojej kreatywności. Choć zupa jest bardzo gęsta i sycąca, często podaje się ją z czosnkową bagietką. Idealnie będą do niej także pasować chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy. Możesz więc stworzyć pożywne danie dla całej rodziny lub też przechowywać ją w lodówce. Świetnie nadaje się także do mrożenia, dzięki czemu będziesz mieć pod ręką aromatyczny posiłek zawsze wtedy, kiedy pojawi się na niego ochota.
Zupa niemiecka z mięsem mielonym i porem — fuzja smaku w jednym posiłku
Do wykonania tej przepysznej zupy będziesz potrzebować pokaźnej liczby składników. Znajdzie się w niej zarówno soczyste mięso, jak i świeże warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Żaden z nich nie pojawił się tu jednak przez przypadek. Każdy najmniejszy gram czy mililitr ma swoją funkcję, dlatego nie pomijaj ich, jeśli marzy Ci się zupa niemiecka z mięsem mielonym i porem z prawdziwego zdarzenia. Jeśli będziesz ją wykonywać krok po kroku, otrzymasz przepyszny posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zjeść go na kolację. A może w Twoim przypadku świetnie sprawdzi się także jako śniadanie? Niewykluczone, bo każdy, kto choć raz spróbuje tej zupy, prawdopodobnie będzie miał problem, aby powstrzymać się przed jej częstym jedzeniem.
Komu będzie smakować niemiecka zupa serowa z porem i mięsem mielonym?
Niemiecka zupa serowa z porem i mięsem mielonym to idealny posiłek dla wszystkich tych, którzy lubią dobrze zjeść. Jeśli marzy Ci się przepyszny, aromatyczny posiłek z dużą ilością mięsa i sera, w którym nie zabraknie także warzyw, nie mogłeś(-aś) lepiej trafić. Koniecznie wypróbuj ten przepis, tym bardziej że jego wykonanie zajmie Ci niewiele ponad pół godziny. Możesz od razu przygotować go w większej ilości, jeśli nie mieszkasz sam(a). Takie danie zachwyci nie tylko Ciebie, ale także innych domowników. I to niezależnie od wieku! Dobra zupa z serem i mięsem to także świetna propozycja dla dzieci, dzięki której maluchy poznają nowe smaki.
Mięso mielone podsmażamy w rondlu na niewielkiej ilości oleju.
W drugiej patelni na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półtalarki por.
Podduszone warzywa przedkładamy do mięsa, chwilę smażymy. Podlewamy niewielką ilością wywaru i całość dusimy 15 minut.
Parmezan ścieramy na tarce, część odkładamy do dekoracji zupy na talerzach. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serek topiony przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość gorącego wywaru, mieszamy, aż się serek rozpuści. Tak przygotowane sery dodajemy do rondla z zupą, mieszamy.
Doprawiamy zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy szczypiorkiem i parmezanem.