Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (kalafior dzielimy na różyczki). Listki i łodyżki botwinki drobno siekamy.
Zagotowujemy 0k. 0,7 l wody, dodajemy kostkę bulionową, fasolkę, marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, gotujemy 5 minut.
Dodajemy do gotujących się warzyw buraczki i różyczki kalafiora, gotujemy kolejne 5 minut (uzupełniamy wodę, jakby było jej za mało).
Dodajemy posiekaną botwinkę, gotujemy niecałe 5 minut (można też dodać trochę groszku wyłuskanego ze strączków).
Zupę doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego, zabielamy śmietanką.
Groszek myjemy, osuszamy, przycinamy końce. Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy kiełki i groszek (można po jednej stronie smażyć kiełki, a po drugiej groszek), posypujemy całość listkami oberwanymi z gałązek tymianku, smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec lekko oprószamy solą.
Do zupy na talerzach dodajemy kiełki i groszek z patelni.