Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
A na powitanie Nowego Roku polecam także kołduny w rosole.
Różnie to bywa z noworocznym śniadaniem w moim domu. Kiedy część domowników śpi, druga część jest głodna i szybko organizuje sobie coś do jedzenia. Ale obiad jemy już w komplecie, bo w Nowy Rok to właśnie obiad (i noworoczny koncert, który tradycyjnie od lat oglądamy porozkładani przed telewizorem jak mopsy) gromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu.
Noworoczna zupa krem z awokado z łososiem doskonale wpisuje się w świąteczny charakter pierwszego dnia nowego roku, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jedynym jej sekretem jest dojrzałe awokado.
Noworoczna zupa krem z awokado i z łososiem może być przygotowana na wywarze mięsnym lub warzywnym, ja wybrałam warzywny. Łososia pozwijałam w plasterki, ale można też go posiekać. Wszystko zależy od naszej noworocznej inwencji. Do zupy kremu z awokado świetnie będą też pasować zwykłe grzanki lub chipsy warzywne z piekarnika.
Wywar zagotowuję.
Awokado kroję na pół, oddzielam miąższ od skórki, skrapiam sokiem limonki.
Miąższ przekładam do rondelka, dolewam 0,5 l wywaru, miksuję na gładki krem. W razie gdyby zupa była zbyt gęsta, dolewam jeszcze trochę wywaru i znowu miksuję.
Dodaję łyżkę gęstej śmietany, ponownie miksuję, doprawiam do smaku solą morską i pieprzem.
Ostrożnie oddzielam od siebie plastry łososia, posypuję je świeżo posiekanym koperkiem, zwijam.
Zupę krem z awokado skrapiam oliwą, podaję w miseczkach z plasterkami łososia.